Obvyklým postupem přípravy polévek je uvařit hlavní suroviny a podle potřeby vše zahustit, k tomu se nám ale nabízí celá řada možností - od těch jednoduchých, které zvládneme během malé chvilky, po trochu složitější. K odlišným druhům polévek se často hodí také odlišný způsob zahuštění. V některých situacích, když nás čeká ještě vydatný další chod, není žádoucí, aby nás polévka příliš zasytila, ale občas připravujeme polévku jako hlavní jídlo a k ní podáváme třeba jen pečivo - v tom případě je vydatnost polévky důležitá.

Pikantní dýňová polévka

Jak zahustit polévku

Začátečníkům představíme ty nejpoužívanější postupy a zaměříme se zvlášť na ty nejrychlejší. Polévku můžeme jednoduše zahustit také tím, že do ní přidáme vhodnou zavářku.

  • Zásmažka nebo záklechtka: Tyto tradiční způsoby zahušťování počítají s moukou a potřebují v polévce řádně povařit.
  • Brambory: Jsou velmi často používanou součástí polévek. Kromě toho, že je přidáváme nakrájené na kostičky, tak také polévky snadno zahustíme nastrouhanou bramborou, kterou v nich krátce povaříme.
  • Strouhaná nebo rozmixovaná zelenina: Jednoduchým způsobem zahuštění polévek je část polévky rozmixovat tyčovým mixérem, případně rozmačkat mačkadlem na brambory. Pokud rozmixujeme všechnu polévku, výsledkem bude "krémová" polévka, která je krásně hustá.
  • Obiloviny: Polévky velmi dobře a jednoduše zahustí přidané obiloviny - každá z nich potřebuje jinou dobu vaření. S množstvím to raději nepřeháníme, aby polévky nebyly příliš husté. Stačí přidat hrst jemných ovesných vloček a během chvilky polévka zhoustne.
  • Luštěniny: Přidané luštěniny polévky krásně zahustí a také zvýší jejich výživnou hodnotu. Rychlostí uvaření vyniká červená čočka a pokud potřebujete rychlé řešení, můžete sáhnout po luštěninách z plechovky.
  • Koupené zavářky: Tento způsob používáme velmi často. Stačí mít připravené oblíbené nudle nebo jinou drobnou zavářku, kterou do polévky ve vhodnou dobu zavaříme. Řídíme se časem, který je uvedený na sáčku s použitou zavářkou.
  • Doma připravené zavářky: Do této skupiny patří nejen pracnější knedlíčky, ale také jednoduché nočky nebo kapání, na které si během chvilky připravíme těstíčko do misky nebo hrnečku a jednoduše ho zavaříme. Receptů na kapání je celá řada, těstíčko můžeme obohatit kořením, vhodná je např. kurkuma, která mu dá pěknou barvu. Zvlášť jednoduchou zavářkou je v hrnku rozšlehané a osolené vejce, které zavaříme do polévky.
  • Vložky do polévek: Vložky připravujeme zvlášť a do polévek je vkládáme většinou až při podávání. Kromě svátečních svítků a celestýnských nudlí to jsou také oblíbené krutony. Ty si buď sami připravíme, tzn. jednoduše opečeme na malé kostičky nakrájené pečivo, nebo si je koupíme už hotové.
Gulášová polévka
Dall-e - AI generated

Na talíři ještě polévku pěkně ozdobíme a doladíme podle zvoleného receptu. Obvykle každé polévce prospěje jemně nakrájená čerstvá zeleninová nať, k některým polévkám se hodí trochu smetany (např. k dýňové) nebo i strouhaný sýr (rajčatová polévka).

Showing 1 to 16 of 16 results

  • Houbová polévka

    Houbová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Vyzkoušejte tuto krémovou houbovou polévku s jednoduše nakládanými houbami. Tento recept je velmi snadný a jistě se stane oblíbenou součástí podzimních obědů či večeří.

  • Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Uvařte si sytou polévku, do které použijete krůtí mleté maso a zkombinujete jej s fazolemi cannellini, kapustou a pestem. Polévka, co zahřeje a zasytí. Podávejte ji nejlépe s křupavým chlebem.

  • Gulášová polévka

    Rychlá gulášová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Gulášová polévka je česká klasika, která zasytí a zahřeje. Hodí se na oběd i večeři. Když ji doplníte chlebem nebo houskou, klidně zastate celé jídlo. Pro naši rychlou alternativu jsme zvolili kombinaci mletého krútiho masa a pikantní klobásy. Díky tomu polévku připravíte rychle, ale typická chuť jí rozhodně chybět nebude.

  • Zelná polévka

    Zelná polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Zahřejte se aromatickou miskou zelné polévky, která je výrazná a barevná díky kopru, rajčatům a citronu.

  • zelňačka

    Rychlá zelňačka jako od babičky

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Zelňačka je tradiční česká polévka, která je oblíbená nejen pro svou bohatou chuť, ale také pro své zdravotní benefity. Kysané zelí je bohaté na vitamíny a prospěšné bakterie, které podporují trávení a posilují imunitní systém. Tato polévka je ideální volbou nejen pro chladné dny a snadno se připravuje. Naši verzi zelňačky zvládnete pochopitelně do 30 minut.

  • Zeleninová polévka

    Zeleninová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Zahřejte se během týdne touto výživnou, snadno připravitelnou polévkou plnou zeleniny. Můžete ji udělat veganskou, v závislosti na použitém vývaru. Podávejte s plátky křupavého chleba.

  • Pikantní dýňová polévka

    Pikantní dýňová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Využijte sezónní dýně hned na začátku podzimu a vyzkoušejte tuto pikantní dýňovou polévku. Semínka můžete navíc opražit a přidat je jako ozdobu na každou porci hotové polévky.

  • Bramborová polévka

    Bramborová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Pro krémovou bramborovou polévku vyzkoušejte tento recept na Zupa ziemniaczana, který pochází z Polska – je ideální na vydatný oběd nebo lehkou večeři.

  • Cuketová polévka s rajčaty

    Cuketová polévka s rajčaty

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Pokud hledáte nový způsob, jak zužitkovat záplavu cuket, potom si tento recept zaručeně zamilujete. Cuketová polévka s rajčaty se skvěle hodí i do mrazáku. Můžete tak mít po ruce vždy super zdravé jídlo.

  • Hrášková polévka s potočnicí

    Hrášková polévka s potočnicí

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Sladký hrášek a peprná potočnice jsou k mání na začátku léta, ale polévku si můžete upravit tak, abyste ji mohli vařit po celý rok

  • Čočková polévka s kardamomem

    Čočková polévka s kardamomem

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    V této jednoduché polévce hraje prim červená čočka, která je cenově příznivá a snadná na přípravu. Ve spojení s kokosovým mlékem a spoustou aromatického koření chutná naprosto skvěle a zahřeje vás během chladných dní.

  • Kuřecí nudlová polévka s vejci

    Kuřecí nudlová polévka s vejci

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Jednoduchá a rychlá kuřecí polévka vás vždy postaví na nohy. Tato je s celozrnnými nudlemi, mladou kukuřičkou a rozkvedlaným vejcem. Čistý kuřecí vývar s několika málo ingrediencemi uvítáte především jako nenáročný recept na syté jídlo, které během náročného týdne přijde vhod.

  • Rajčatová polévka s rýží

    Rajčatová polévka s rýží

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Tato nízkotučná polévka je skvělá pro využití rýže a pesta - je to vydatný a sytý hlavní chod.

  • Rukolová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Recept na tuto polévku je důkazem, že rukola umí ještě víc než saláty nebo oblohu na pizzu. Zelené listy skvěle chutnají například i jako horká polévka – spolu s bramborami, smetanou a parmazánem. Rukolovou krémovou polévku báječně završí celozrnná bageta.

  • Zimní polévka à la minestrone

    Zimní polévka à la minestrone

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Jednoduchá zimní polévka à la minestrone vás postaví na nohy, kdykoli budete potřebovat. Mějte v zásobě zeleninový vývar, konzervovaná rajčata a fazole a nějakou čerstvou zeleninu (my jsme použili mrkev a špenát). Punc dokonalosti dodává polévce lžíce pesta z červených paprik, ale můžete zkusit i klasické bazalkové.

Zobrazit více Jak zahustit polévky? Máme různé možnosti, výsledkem jsou vydatné a chutné polévky
reklama
reklama
reklama
reklama