Zelná polévka
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Snadné
- Porce 4
Skip to ingredients
Suroviny
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 g celeru, jemně nasekaného
- 100 g pórku, nasekaného
- 2 dlouhé šalotky, jemně nakrájené
- 3 větvičky tymiánu, listy nasekané
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 g zralých rajčat, hrubě nasekaných
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1,2 l zeleninového vývaru (veganský)
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 350 g kapusty, hrubě nasekané na kousky o velikosti 3 cm
- 15 g čerstvého kopru, jemně nasekaného
- šťáva z 1/2 citronu, plus klínky na podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Na středním plamenu, ve větším hrnci, rozehřejte olivový olej. Přidejte celer, pórek, šalotky a tymián a vařte 5-6 minut, občas promíchejte, dokud nezměknou. Přidejte česnek a pokračujte ve vaření.
- KROK 2
Přidejte do hrnce rajčata, vařte 3-4 minuty, dokud se mírně nerozpadnou. Poté přidejte rajčatový protlak a povařte.
- KROK 3
Nalijte vývar, promíchejte a přidejte mrkev. Zvyšte teplotu a přiveďte polévku k varu, následně teplotu zase stáhněte, přidejte kapustu, vařte do jejího změknutí.
- KROK 4
Vmíchejte polovinu nasekaného kopru, šťávu z citronu a dochuťte. Naberte do misek, podávejte s citronovými klínky a posypte zbylým koprem.