reklama

Suroviny

  • 1 ks cibule, velká, najemno nasekaná
  • 2 velké stroužky česnek, utřený nebo prolisovaný
  • 1 ks mrkev, velká, najemno nakrájená
  • kousek zázvor o velikosti palce, oloupaný a najemno nakrájený
  • 2 lžíce olej, slunečnicový, řepkový nebo arašídový
  • ½ lžička kurkuma
  • 10 kardamomové lusky, semínka
  • 1 lžička kmín, semínka nebo mletý
  • 100 g červená čočka
  • 400 ml kokosové mléko, z plechovky
  • 1 ks citron, kůra a šťáva
  • špetka chilli vločky
  • hrst petrželka nebo koriandr, nasekaná/ý

Postup přípravy

  • KROK 1

    Cibuli, česnek, mrkev a zázvor dejte do rendlíku, zakápněte olejem a pár minut opékejte do změknutí. Přidejte kurkumu, kardamom a kmín. Dobře promíchejte a ještě několik minut restujte na mírný stupeň, aby se koření rozvonělo.

  • KROK 2

    Do rendlíku přidejte čočku. Přilijte kokosové mléko z plechovky, tu následně naplňte vodou, kterou do rendlíku nalijte také. Směs přiveďte k varu, poté snižte na mírný stupeň a vařte 15 minut, aby čočka změkla a nabobtnala (neměla by však být na kaši, ale na skus). Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujte, ale nechte v ní i pár kousků zeleniny nerozmixovaných.

  • KROK 3

    Vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru z citronu přímo do polévky, přidejte špetku soli, chilli vločky a jemně nasekanou petrželkou nebo koriandr. Vše promíchejte. Polévku rozdělte do misek a chcete-li, posypte ještě trochou citronové kůry.

reklama
reklama
reklama
reklama