Výběr zeleniny

Základem každé dobré krémové polévky je kvalitní zelenina. Mezi nejoblíbenější patří brokolice, květák, mrkev, brambory a dýně, které mají po rozmixování přirozeně krémovou texturu. Na jaře a v létě vyzkoušejte lehčí varianty jako jsou cukety, zelený hrášek nebo špenát.

Techniky vaření

Krémovost polévky lze dosáhnout vařením zeleniny do měkka a následným rozmixováním. Použijte kvalitní mixér nebo ponorný mixér pro dosažení hladké, krémové textury. Pro zlepšení chuti můžete zeleninu nejprve opéct na olivovém oleji nebo másle s trochou soli, což zvýrazní její přirozenou sladkost.

Ochucení a zvýraznění chuti

Správné ochucení může polévku proměnit z průměrné na vynikající. Sůl a čerstvě mletý černý pepř jsou základ, ale nebojte se experimentovat ani s bylinkami a kořením. Muškátový oříšek skvěle doplňuje polévky z bílé zeleniny, jako je květák nebo brambory. Koriandr, kari nebo dokonce trochu chilli mohou přidat zajímavé tóny. Bylinky jako tymián, rozmarýn nebo bazalka dodají čerstvost a aroma.

Pro zjemnění můžete do polévky přidat trochu smetany. Pokud hledáte zdravější varianty, zahustěte polévku rozmixovanými luštěninami, jako jsou čočka nebo bílé fazole, které jsou nejen zdravé, ale i velmi syté.

Speciální tečka na závěr

Při servírování můžete polévku ozdobit nastrouhaným sýrem, ochuceným olejem, semínky, nebo krutony. Hodí se také čerstvé bylinky a kapka čerstvé smetany – sladké, nebo i zakysanky.

Showing 1 to 8 of 8 results

  • Batátová polévka s kokosovým mlékem

    Batátová polévka s kokosovým mlékem

    Tato jednoduchá batátová polévka s kokosovým mlékem je připravená za pouhých 20 minut a skvěle se hodí jako rychlý veganský oběd nebo předkrm. Sladké brambory, kokos a thajská kari pasta tvoří chutnou kombinaci, nejlépe si ji vychutnáte s teplým chlebem naan.

  • Marocká kořeněná květáková polévka

    Marocká kořeněná květáková polévka

    Lahodná a hřejivá. Tahle polévka se severoafrickou směsí koření vás potěší kdykoli, když je venku nevlídno. Zkrátka blaho v misce!

  • Rukolová polévka

    Recept na tuto polévku je důkazem, že rukola umí ještě víc než saláty nebo oblohu na pizzu. Zelené listy skvěle chutnají například i jako horká polévka – spolu s bramborami, smetanou a parmazánem. Rukolovou krémovou polévku báječně završí celozrnná bageta.

  • Mexická batátová polévka

    Mexická batátová polévka

    Sytá vegetariánská polévka z batátů neboli sladkých brambor, která je ozvláštněná pikantní pastou chipotle z uzených chilli papriček. Ve spojení s crème fraîche, čerstvým koriandrem a křupavou houstičkou získáte večeři, která vás zahřeje a dokonale zasytí.

  • Hrášková polévka s potočnicí

    Hrášková polévka s potočnicí

    Sladký hrášek a peprná potočnice jsou k mání na začátku léta, ale polévku si můžete upravit tak, abyste ji mohli vařit po celý rok

  • Čočková polévka s kardamomem

    Čočková polévka s kardamomem

    V této jednoduché polévce hraje prim červená čočka, která je cenově příznivá a snadná na přípravu. Ve spojení s kokosovým mlékem a spoustou aromatického koření chutná naprosto skvěle a zahřeje vás během chladných dní.

Zobrazit více receptů na polévky
reklama
reklama
reklama
reklama