Ať už se vracíme z procházky, z lyžování nebo z práce, tak tím, na co se těšíme, je dobré jídlo a pití. V zimě je jasnou volbou pokrm, který nás příjemně zasytí a rozehřeje. Výhodou zahřívacích jídel, která se často připravují v jednom hrnci, je také to, že jednoduše nasytíme velkou rodinu i návštěvu. Snadno a poměrně levně uvaříme plný hrnec báječného jídla, ke kterému stačí podávat pečivo.

3826 Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková (6)

Vydatné polévky pro zahřátí

Zahřeje každá polévka, ale v zimě nejraději volíme polévky luštěninové (čočkovou, hrachovou nebo fazolovou) a gulášové. Výtečná je tradiční kulajda, dýňová polévka nebo poctivá bramboračka s lesními houbami. Polévky naše babičky zahušťovaly zásmažkou nebo záklechtkou, ale dnes častěji používáme brambory nebo ovesné vločky, případně část rozmixované zeleniny z polévky.

375 Čočková polévka (5)
Toprecepty

Obědy, které zahřejí a zasytí

Když je venku teplo, vybíráme odlehčená a osvěžující jídla, ale v zimním období je pro nás nejlákavější poctivá tradiční kuchyně. Na řadě jsou chutné omáčky, ke kterým chystáme brambory, knedlíky, těstoviny nebo rýži. Mezi poklady naší kuchyně patří především svíčková, rajská a houbová omáčka. S chutí si dáme kuře na paprice nebo koprovku či špenát s vajíčkem. Knedlík a zelí s masem (i třeba sójovým) je první volbou pro každého milovníka naší kuchyně.

33615 Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý) (1)

Guláše na různé způsoby

Guláše se řadí mezi omáčky, ale přece jen jsou něčím jiné. Šikovné hospodyňky si poradí s ledajakou surovinou, kterou po náležitém ochucení zpracují na plný hrnec výtečného jídla. Kromě nejčastěji připravovaných gulášů z masa si rádi pochutnáme na guláši z luštěnin (fazole, cizrna, sója), z hub (hlíva ústřičná, lesní houby) nebo z brambor a uzeniny (buřtguláš). Jedním z nejoblíbenějších gulášů je segedínský, na který je potřeba kysané zelí. Základem gulášů bývá osmažená cibulka, kterou posypeme mletou paprikou (sladkou i pálivou) a po malé chvilce zalijeme vodou. Dále pokračujeme podle zvoleného receptu.

45070 Zeleninový guláš
Toprecepty

Ještě něco pro zahřátí

Jsou i další jídla, která nás příjemně zasytí. K snídani si uvaříme některou z tradičních kaší, které mají rády i naše děti. Ozdobíme ji nejen kakaem, ale i ovocem, oříšky, medem a kakaem nebo grankem. V troubě pečené maso i uvařená zelenina výborně doplní vařený oběd. K tomu všemu jistě přijde vhod hrnek horkého nápoje. Může to být pečený čaj, bílá káva, horká čokoláda i voňavý punč.

Showing 1 to 23 of 23 results

  • Jednoduché gulášové těstoviny z jednoho hrnce

    Jednoduché gulášové těstoviny z jednoho hrnce

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Získejte geniální chuť s minimálním úsilím s tímto gulášem z jednoho hrnce, připraveným z celozrnných penne, mletého masa a rajčat, který poskytuje tři z vašich pěti denních porcí zeleniny.

  • Jednoduchý jehněčí guláš

    Jednoduchý jehněčí guláš

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Nechte troubu udělat většinu práce za vás. Jehněčí guláš si během pár minut připravíte na plotně, pak přiklopíte poklicí a dáte péct. Tento voňavý pokrm si výborně rozumí s bramborovou přílohou, ideálně kaší. Ale chutná i s krajícem chleba, obzvlášť, pokud budete jehněčí guláš servírovat jako vydatnou večeři a na další vyvařování už nebude dostatek času.

  • Gulášová polévka

    Rychlá gulášová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Gulášová polévka je česká klasika, která zasytí a zahřeje. Hodí se na oběd i večeři. Když ji doplníte chlebem nebo houskou, klidně zastate celé jídlo. Pro naši rychlou alternativu jsme zvolili kombinaci mletého krútiho masa a pikantní klobásy. Díky tomu polévku připravíte rychle, ale typická chuť jí rozhodně chybět nebude.

  • Rychlý klobásový guláš

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    K této večeři z jednoho hrnce není potřeba nic jiného než křupavý chléb k vytření bohaté rajčatové omáčky v talíři.

  • Kürbisgulasch - In einer hellen Schüssel wird das Kürbisgulasch getoppt mit Crème fraîche garniert

    Dýňový guláš

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Hokaido dýně se skvěle hodí i pro recept na guláš! Náš vegetariánský dýňový guláš s bramborami a paprikou je vylepšen mnoha kořením a bylinkami a díky crème fraîche na vrchu získává dokonalou krémovitost.

  • Bramborová polévka

    Bramborová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Pro krémovou bramborovou polévku vyzkoušejte tento recept na Zupa ziemniaczana, který pochází z Polska – je ideální na vydatný oběd nebo lehkou večeři.

  • Dýňová polévka se slaninou

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Měkká, sladká dužina dýně je ideální pro tuto krémovou polévku, kterou doplní také slanina.

  • Houbová polévka

    Houbová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Vyzkoušejte tuto krémovou houbovou polévku s jednoduše nakládanými houbami. Tento recept je velmi snadný a jistě se stane oblíbenou součástí podzimních obědů či večeří.

  • Hrášková polévka s potočnicí

    Hrášková polévka s potočnicí

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Sladký hrášek a peprná potočnice jsou k mání na začátku léta, ale polévku si můžete upravit tak, abyste ji mohli vařit po celý rok

  • Čočková polévka s kardamomem

    Čočková polévka s kardamomem

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    V této jednoduché polévce hraje prim červená čočka, která je cenově příznivá a snadná na přípravu. Ve spojení s kokosovým mlékem a spoustou aromatického koření chutná naprosto skvěle a zahřeje vás během chladných dní.

  • Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    Polévka s krůtím masem, fazolemi a pestem

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Uvařte si sytou polévku, do které použijete krůtí mleté maso a zkombinujete jej s fazolemi cannellini, kapustou a pestem. Polévka, co zahřeje a zasytí. Podávejte ji nejlépe s křupavým chlebem.

  • Dvě misky krémové květákové polévky

    Krémová květáková polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Pokud chcete, použijte stonky a listy květáku k přípravě této krémové květákové polévky a snižte plýtvání jídlem – listy polévce dodají světle zelenou barvu.

  • Kuřecí nudlová polévka s vejci

    Kuřecí nudlová polévka s vejci

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Jednoduchá a rychlá kuřecí polévka vás vždy postaví na nohy. Tato je s celozrnnými nudlemi, mladou kukuřičkou a rozkvedlaným vejcem. Čistý kuřecí vývar s několika málo ingrediencemi uvítáte především jako nenáročný recept na syté jídlo, které během náročného týdne přijde vhod.

  • Mrkvová polévka s římským kmínem

    Mrkvová polévka s římským kmínem

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Zahřejte se miskou horké mrkvové polévky. Má hedvábnou texturu díky smetaně a je provoněná římským kmínem a badyánem.

  • Pikantní dýňová polévka

    Pikantní dýňová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Využijte sezónní dýně hned na začátku podzimu a vyzkoušejte tuto pikantní dýňovou polévku. Semínka můžete navíc opražit a přidat je jako ozdobu na každou porci hotové polévky.

  • Rajčatová polévka s těstovinami

    Rajčatová polévka s těstovinami

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Připravte si jednoduchou, cenově dostupnou rajčatovou polévku s těstovinami a cizrnou za pouhých 30 minut. Toto snadné vegetariánské jídlo je zdravé a dokonce nízkotučné.

  • Vydatná fazolová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Perfektní polévka pro chladné a dlouhé dny. Je zároveň vegetariánská a je také dobrým zdrojem vápníku, kyseliny listové a vitamínu C!

  • Zeleninová polévka

    Zeleninová polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Zahřejte se během týdne touto výživnou, snadno připravitelnou polévkou plnou zeleniny. Můžete ji udělat veganskou, v závislosti na použitém vývaru. Podávejte s plátky křupavého chleba.

  • Zelná polévka

    Zelná polévka

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Zahřejte se aromatickou miskou zelné polévky, která je výrazná a barevná díky kopru, rajčatům a citronu.

  • česnečka s bramborami

    Rychlá domácí česnečka s bramborami

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Už naše maminky a babičky věděly, že česnečka je lék. Tato česká klasika vás zaručeně postaví na nohy. Až už vás zkolila chřipka, nebo pořádný mejdan. Posílí váš imunitní systém a je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Ideální volba nejen pro chladné dny!

  • zelňačka

    Rychlá zelňačka jako od babičky

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Zelňačka je tradiční česká polévka, která je oblíbená nejen pro svou bohatou chuť, ale také pro své zdravotní benefity. Kysané zelí je bohaté na vitamíny a prospěšné bakterie, které podporují trávení a posilují imunitní systém. Tato polévka je ideální volbou nejen pro chladné dny a snadno se připravuje. Naši verzi zelňačky zvládnete pochopitelně do 30 minut.

  • Zimní polévka à la minestrone

    Zimní polévka à la minestrone

    A star rating of 0 out of 5.0 Hodnotit

    Jednoduchá zimní polévka à la minestrone vás postaví na nohy, kdykoli budete potřebovat. Mějte v zásobě zeleninový vývar, konzervovaná rajčata a fazole a nějakou čerstvou zeleninu (my jsme použili mrkev a špenát). Punc dokonalosti dodává polévce lžíce pesta z červených paprik, ale můžete zkusit i klasické bazalkové.

Zobrazit více Jaké jídlo nás příjemně zahřeje? Polévky, omáčky i guláše jsou bezvadné
reklama
reklama
reklama
reklama