Jednoduchý jehněčí guláš
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 2 lžíce rostlinný olej
- 800 g jehněčí plec
- 1 cibule, nasekaná na hrubé kousky
- 4 mrkve, nakrájené na velké kousky
- 1 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce rajčatový protlak
- 750 ml jehněčí vývar
- 2 ks bobkový list
- 1 větvička rozmarýn čerstvý, nebo špetka sušeného rozmarýnu
- bramborová kaše a zelenina, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 160 °C. Mezitím rozehřejte olej ve velké ohnivzdorné nádobě, po dávkách přidejte maso a opékejte na vysoké teplotě po dobu 5 minut, poté veškeré maso vyndejte na talíř.
- KROK 2
Do zbylého výpeku vsypte cibuli a mrkev a vařte 8–10 minut, dokud nezačnou chytat barvu. Zaprašte mouku a několik minut míchejte. Poté vmíchejte rajčatový protlak a ještě pár minut restujte.
- KROK 3
Vyndané maso a případnou šťávu vyklopte zpět do hrnce k zelenině a dobře promíchejte. Zalijte vývarem, vsypte bylinky a dobře okořeňte. Přiveďte k varu a poté stáhněte z ohně.
- KROK 4
Přikryjte pokličkou a dejte péct do trouby na cca 2,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Nechte minutu nebo dvě odležet a poté podávejte s kaší a zeleninou. Po vychladnutí lze zbytek guláše zmrazit po dobu až tří měsíců.