Losos na pepři a citronu s chřestem
- Příprava a čas vaření
- Příprava -
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 400 g chřest
- 1 lžíce olivový olej
- 4 filety losos, cca 140 g každý filet (bez kůže)
- 2 ks citron
- 50 g máslo, rozpuštěné
- 6 lžic strouhanka, hrubší
- 1 lžíce černý pepř, hrubě mletý nebo drcený
- pažitka, nasekaná
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu předehřejte na 180 až 200 °C. Chřest vařte ve vroucí osolené vodě cca 1 minutu, následně sceďte a poté zchlaďte pod studenou tekoucí vodou a znovu ho sceďte. Do velké zapékací mísy dejte olivový olej, chřest a navrch filety lososa (zkontrolujte, jestli v mase nejsou kosti, případně je vytáhněte pinzetou).
- KROK 2
Na krustičku smíchejte najemno nastrouhanou kůru z 1 citronu s máslem, strouhankou a pepřem, a touto směsí posypte lososa. Pak nakrájejte citrony na měsíčky, dvě třetiny umístěte okolo filetů a přímo na ně vymačkejte šťávu ze zbylých měsíčků.
- KROK 3
Filety pečte přibližně 12 až 15 minut – měly by být pevné a světlé. Posypte pažitkou a ihned podávejte s novými bramborami přelitými máslem.