Gratinovaný losos s chřestem z jednoho hrnce
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 30 g strouhanka
- 2 snítky petrželka, nasekané listy
- 100 g parmazán
- 1 lžička olivový olej
- 25 g máslo, nesolené
- 1 ks červená cibule, nadrobno nakrájená
- 1 stroužek česnek, rozmačkaný nebo nadrobno nasekaný
- 300 ml smetana s vysokým obsahem tuku
- 100 ml mléko
- 500 g chřest, očištěný a rozkrojený napůl
- 4 filety losos bez kůže
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte strouhanku, petrželku, 25 g parmazánu a dejte stranou. Ve velkém ohnivzdorném hrnci rozehřejte olej a máslo a 5 minut na něm restujte cibuli, dokud nezačne měknout. Přimíchejte česnek a restujte ještě 1 až 2 minuty, aby mírně změkl, a poté vmíchejte smetanu, mléko a zbývající parmazán. Přiveďte k varu a vařte, dokud se sýr nerozpustí, poté osolte, opepřete, promíchejte a stáhněte z ohně.
- KROK 2
Do hrnce vložte chřest a ujistěte se, že je ponořený v omáčce, pak vložte filety z lososa. Sýrovou strouhanku rozprostřete na filety, hrnec dejte do trouby a pečte 14 až 16 minut, dokud není losos propečený a strouhanka lehce zlatavá.