Univerzální čokoládový dort
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Na 1 dort
Skip to ingredients
Suroviny
- 200g krupicový cukr
- 200g máslo, změklé + navíc na vymazání forem
- 4 vejce, prošlehaná
- 185 g mouka pšeničná hladká
- 2 lžičky kypřicí prášek do pečiva
- 2 lžíce kakao
- 2 lžíce mléko
Na čokoládovou polevu
- 200 ml smetana ke šlehání
- 50 g máslo
- 3 lžíce med
- 200 g tmavá čokoláda, 70%, nalámaná na kousky
- čokoládové hobliny, na ozdobení
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 190°C. Dvě 20cm dortové formy vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem. Ve velké míse šlehejte všechny ingredience na dort, dokud nevznikne hladké těsto.
- KROK 2
Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte stěrkou a pečte asi 20 minut dozlatova a koláč by měl po zmáčknutí vyskočit zpět. Vyjměte korpusy z formy a nechte je úplně vychladnout na mřížce.
- KROK 3
Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu, dokud se nezačne vařit. Stáhněte oheň a přidejte máslo, med a čokoládu.
- KROK 4
Nechte 5 minut rozpustit, poté krátce promíchejte, aby se vše spojilo - nepřemíchejte, poleva by ztratila lesk. Spojte korpusy třetinou polevy a zbytkem potřete vršek a boky. Ozdobte čokoládovými hoblinami.