reklama

  • 250 g špagety
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g parmazán
    další k podávání
  • svazek petrželky
  • 1 citron
    bio
  • 40 g máslo
  • 40 g olivový olej
  • 1 sůl a pepř
  • citronová kůra

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal1025
  • tuky54.5g
  • nasycené18.5g
  • sacharidy105.5g
  • cukry2.5g
  • vláknina5.5g
  • proteín29.5g
  • sůl1.5g

Postup přípravy

  • krok 1

    Přiveďte k varu velký hrnec vody na těstoviny . Štědře osolte a uvařte špagety al dente. V závislosti na výrobci to trvá asi 8-10 minut . Sceďte těstoviny, odložte si 300 ml těstovinové vody (pro 2 osoby).

  • krok 2

    Mezitím na omáčku oloupeme a nakrájíme najemno stroužky česneku. Parmazán nastrouháme najemno. Petrželku omyjeme a nasekáme nadrobno. Citron omyjeme v horké vodě, osušíme, nastrouháme najemno a vymačkáme.

  • krok 3

    Rozpusťte máslo a olivový olej ve velké pánvi na středně mírném ohni. Přidejte česnek a za stálého míchání několik minut zahřívejte, dokud česnek nezačne vonět.

  • krok 4

    Do pánve dejte citronovou kůru a vymačkanou šťávu, opatrně dochuťte solí a pepřem. Do pánve přidejte asi dvě třetiny vody z odložených těstovin a přiveďte k varu na vysoké teplotě.

  • krok 5

    špagety al dente vložte do pánve a za stálého míchání prohřívejte asi 2 minuty, dokud omáčkamírně nezhoustne a nezíská hedvábný lesk. Sundejte pánev z plotny a přidejte polovinu nastrouhaného parmazánu. Pokračujte v míchání těstovin v pánvi.

  • krok 6

    Přidejte zbývající parmezán a nasekanou petrželku a energicky promíchejte, dokud nevznikne krémová omáčka. V případě potřeby po přilejte zbývající vodu z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Ozdobte trochou petrželky, citronovou kůrou a parmazánem, chcete-li. Dobrou chuť!

reklama
reklama
reklama
reklama