Bruschetta s rajčaty a ricottovým dipem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Snadné
- 8-10 porcí
Suroviny
- 500 g ricotta, dva 250g kelímky
- 200 g smetanový krémový sýr
- malý svazek máta, nasekaná, plus několik lístků na ozdobu
- malý svazek pažitka, nasekaná
- 450 g cherry rajčata zralá, může být směs červených a žlutých
- 1 lžíce vinný ocet
- 1 lžička cukr krystal
- 1 lžíce extra panenský olivový olej, plus pár kapek k podávání
Na bruschetty
- 1 ks francouzská bageta (nebo bezlepkový chléb), nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce olivový olej
- 2 tlusté stroužky česnek, rozmačkaný
Postup přípravy
- KROK 1
Ve velké míse promíchejte ricottu, smetanový sýr, mátu, pažitku a trochu soli. Když je dip hladký, dejte ho na velký talíř nebo širokou mělkou mísu a ve středu vytvořte důlek na rajčata. Než budete podávat, dejte dip chladit do lednice.
- KROK 2
V jiné misce rukama rozmačkejte cherry rajčata na malé kousky. Rajčata přeceďte přes sítko a získanou šťávu vylijte (nebo zamrazte pro použití v jiném receptu). Přidejte k nim ocet, cukr, olivový olej, špetku soli a promíchejte.
- KROK 3
Rozpalte pánev, aby se z ní kouřilo. Plátky bagety potřete olivovým olejem a česnekem. Dejte je na pánev a opečte z každé strany 1-2 minuty, aby byly pořádně opečené (budete je muset opékat po částech, protože všechny plátky najednou se na pánev nevejdou).
- KROK 4
Do důlku, který jste si udělali na talíři s ricottovým dipem navršte rozmačkaná rajčata. Pokapejte olejem a posypte zbylou mátou. Umístěte doprostřed stolu a nechte každého nabírat dip s rajčaty pomocí opečených bruschett z plátků bagety.