reklama

Suroviny

  • 6 plátků slaniny, nakrájené
  • 1 hrst žampiony, rozpůlené
  • 1 lžíce rostlinný olej
  • 1 ks cibule, nakrájená
  • 1 stroužek česnek, rozmačkaný
  • 150 g dlouhozrnná rýže
  • 300 ml vývar, horký
  • 1 hrst čedar nebo jiný sýr, nastrouhaný

Postup přípravy

  • KROK 1

    Rozpalte velký nepřilnavý kastrol a vhoďte do něj slaninu. Smažte několik minut na středním plameni, dokud slanina nezačne pouštět tuk. Přidejte houby, trochu zesilte plamen a restujte další 3 – 4 minuty, až jsou houby zlatavé a slanina křupavá. Vyklopte na žáruvzdorný talíř a udržujte v teple buď v mírně vyhřáté troubě nebo přikryté alobalem.

  • KROK 2

    Ve stejné pánvi rozpalte olej a zlehka na něm opékejte pokrájenou cibuli (asi 5 minut). Přidejte česnek a restujte další minutu. Poté vsypte rýži. Vše zalijte vývarem, jednou promíchejte a přiveďte k varu. Až se rýže začne vařit, ztlumte plamen a vařte 10 minut, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Rýže bude v tomto okamžiku ještě trochu nedodělaná. Sundejte z ohně, zamíchejte a přikryjte pokličkou (nebo velkým talířem). Nechte 5 minut dojít ve vlastní páře.

  • KROK 3

    Vmíchejte větší část sýra do rýže, osolte a opepřete. Podávejte v miskách posypané slaninou, žampiony zbylým strouhaným sýrem.

reklama
reklama
reklama
reklama