reklama

Suroviny

  • 1 kuře malé (asi 1,25 kg)

Na kyjevské máslo

  • 1 stroužek česnek, rozdrcený
  • ¼ malé balení petrželka, nahrubo nasekaná
  • 2 lžíce citronová šťáva
  • 100 g máslo, nesolené, pokojové teploty

Kořenící sůl na kuře

  • 1 kuřecí bujon, rozdrobený
  • 2 lžičky mořská sůl vločková
  • 1 lžička uzená mletá paprika

Na hranolky

  • 900 g brambor asi 4 střední (odruda Maris Piper)
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

  • KROK 1

    Nejprve si připravte kyjevské máslo. Do másla zašlehejte česnek, petržel a citronovou šťávu s trochou mletého pepře a soli. Umístěte máslo na kus potravinářské fólie, srolujte do špalku a dejte do lednice vychladit, dokud ho nebudete potřebovat.

  • KROK 2

    Připravte si kořenící sůl tak, že smícháte všechny ingredience v malé misce a poté je odložte stranou. Máslo a sůl lze připravit až dva dny dopředu.

  • KROK 3

    Na hranolky nakrájejte brambory na silné měsíčky o tloušťce prstu a vložte do hrnce se studenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 5 minut, dokud se neuvaří. Opatrně sceďte, dejte na plech a nechte vychladnout.

  • KROK 4

    Troubu rozehřejte na 220 °C. Položte kuře na rošt nebo drátěnou mřížku do malého pekáče. Pokud nemáte ani jedno, dejte kuře rovnou do pekáče. Z vychlazeného másla odřízněte dva plátky, jemně zvedněte kůži z kuřecích prsou a vtlačte tam máslo z obou stran. Kuře po celém těle osolte třetinou ochucené soli.

  • KROK 5

    Kuře vložte do trouby a pečte 20 minut, poté vyjměte a otočte tak, aby bylo prsy dolů. Vraťte do trouby na dalších 20 minut. Opět vyndejte z trouby a otočte prsy nahoru, poté pečte posledních 20 minut, dokud nebude kůžička křupavá a zlatá.

  • KROK 6

    Mezitím dejte olej do pekáče a položte na dno trouby. Vychladlé hranolky promíchejte s třetinou soli, poté je opatrně vložte do rozpáleného oleje a otáčejte je, dokud nebudou úplně obalené. Pečte 45 minut, občas otočte.

  • KROK 7

    Vyjměte kuře z trouby a nechte 5 minut odpočinout. Kuřecí maso nakrájejte na porce a položte na talíř s plátky másla, které se na každé porci krásně rozpustí. Podávejte s hranolky a zbylou kořeněnou solí na kuře.

reklama
reklama
reklama
reklama