Quiche s cibulkou, sýrem a slaninou
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 6 porcí
Suroviny
- 25 g máslo
- 2 cibule, velké, nakrájené na půl a na tenké plátky
- 1 lžíce čerstvý tymián, lístky, plus několik snítek na ozdobu
- 350 g křehké těsto, koupené
- hladká mouka, na podsypání
- 200 g uzená slanina, na kostičky
- 300 g smetana ke šlehání
- 100 ml mléko
- 3 ks vejce velká
- 2–3 špetky muškátový oříšek, plus extra na posypání
- 140 g čedar, vyzrálý, nastrouhaný
Postup přípravy
- KROK 1
Ve velké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, přidejte proužky cibule a opékejte 20 minut za občasného míchání, dokud není cibule měkká a dozlatova opečená. Osolte, opepřete, vmíchejte lístky tymiánu a poté přendejte na talíř vychladnout.
- KROK 2
Troubu rozehřejte na 200 °C a vložte do ní plech. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu, dokud nebude dostatečně velké, abyste s ním vyložili dortovou nebo koláčovou formu s odnímatelným dnem o průměru 25 cm. Těsto by mělo po obvodu lehce přečuhovat. Pokud bude přesahovat příliš, nožem jej odkrojte. Těsto lehce přitlačte k formě a dno propíchejte vidličkou. Dejte chladit na 15 minut.
- KROK 3
Na připravené těsto položte pečící papír, na něj keramické nebo sušené fazole a pečte 15 minut na horkém plechu (předejdete tak rozmočenému dnu). Opatrně vyjměte pergamen a fazole a poté vraťte do trouby na dalších 10 minut, dokud korpus nebude vypadat upečeně, ale pozor ať není příliš hnědý.
- KROK 4
Mezitím dejte slaninu do pánve, ve které jste opékali cibuli (není třeba ji předem omývat ani přidávat olej) a opékejte 10 minut dozlatova. Vyklopte z pánve na kuchyňský papír, abyste odstranili přebytečný tuk. Smetanu, mléko a vejce rozšlehejte s muškátovým oříškem, osolte, opepřete a poté vmíchejte opečenou slaninu a polovinu sýra.
- KROK 5
Vyjměte plech s předpečeným koláčem z trouby a snižte teplotu na 190 °C. Na dno korpusu rovnoměrně nasypte karamelizovanou cibuli, vlijte směs slaniny a vajec, posypte zbylým sýrem, snítkami tymiánu a trochou muškátového oříšku. Pečte 25-30 minut dozlatova.
- KROK 6
Koláč nechte 10 minut uležet, poté vyjměte z formy a nakrájejte.