Snadný chléb ze sody (soda bread)
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 1 porce (10 krajíců)
Skip to ingredients
Suroviny
- 500 g celozrnná mouka
- 2 lžička mořská sůl
- 1 lžička jedlá soda
- 1 lžíce jemně nasekaný rozmarýn, volitelné
- 400 ml plnotučné mléko
- 1 citron, pouze šťáva
- 2 lžičky med
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). V míse smíchejte mouku, sodu a mořskou sůl. Pokud chcete chléb dochutit rozmarýnem, přidejte i nasekaný rozmarýn.
- KROK 2
Ve džbánu smíchejte mléko s citronovou šťávou a počkejte minutu, až se promění v podmáslí. Poté vmíchejte med a celou směs nalijte do moučné směsi. Minutu míchejte nožem, dokud se vše nespojí v lepivé těsto.
- KROK 3
Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte bochník.
- KROK 4
Bochník položte na moukou vysypaný plech a ostrým nožem udělejte ze shora dostatečně hluboký kříž.
- KROK 5
Vložte do trouby a pečte 40 minut.
- KROK 6
Po vyndání z trouby nechte vychladnout na roštu, po lehkém zchladnutí nakrájejte a podávejte.