Lepkavý terijaki losos s rýží
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 1
Suroviny
- 1 lžíce hotová terijaki omáčka
- 1 lžíce sladkokyselá chilli omáčka
- 1 filet lososa, s kůží
- 50 g celozrnná rýže basmati
- 1 zelíčko pak čoi, rozpůlené
- 1 lžička sezamová semínka
- 2 jarní cibulka, jemně nasekaná
- 1 malý svazek koriandru, hrubě nasekaný
- šťáva z 1 limety
Postup přípravy
- KROK 1
Přiravte marinádu. Obě omáčky dejte do misky a dobře promíchejte. Filet vložte do marinády kůží nahoru. Nechte zatím stranou.
- KROK 2
Rýži vsypte do středně velkého hrnce a zalijte studenou vodou, aby rýže byla těsně pokrytá. Přiveďte k varu a poté vařte 20 minut, dokud rýže nezměkne a nevsákne všechnu vodu. Před koncem vaření umístěte nad hrnec síto a vložte do něj pak čoi, přiklopte a 6 minut takto napařujte doměkka.
- KROK 3
Mezitím rozpalte gril (nebo gril v troubě) na maximum. Lososa položte kůží nahoru do zapékací misky vyložené alobalem. Grilujte 4–5 minut, potřete marinádou, poté obraťte a grilujte další 3 minuty. Posypte sezamovými semínky a grilujte ještě 1 minutu, dokud semínka nezezlátnou a losos se nepropeče.
- KROK 4
Jarní cibulku a koriandr vmíchejte do rýže, navrch rýže umístěte lososa. Přelijte zbylou marinádou ze zapékací misky a pokapejte šťávou z limety. Podávejte s pak čoi.