Karamelizované vepřové maso po vietnamsku
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 4
Suroviny
- 1,5 lžíce arašídový olej
- 500 g vepřová plec, nakrájená na nudličky
- 2 šalotky, nakrájené najemno
- 1 lžíce jemně nastrouhaný zázvor
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
- 75 g třtinový cukr
- 1 lžíce rybí omáčka, plus další podle chuti
- 1/2 lžičky chilli omáčka (např. sriracha)
- 4 jarní cibulka, podélně rozpůlené a nakrájená najemno
- vařená rýže, k podávání
- zelíčko pak choi, k podávaní
Postup přípravy
- KROK 1
Rozehřejte ve woku na vysokou teplotu 1 lžíci oleje. Vsypte část masa a za stálého promíchávání opečte dozlatova. Zopakujte se zbytkem masa. Orestované maso dejte stranou.
- KROK 2
Snižte teplotu a přilijte zbývající olej, poté přidejte šalotku, zázvor a chilli. Restujte na mírném ohni několik minut, dokud nezačne šalotka měknout. Pak přidejte cukr, rybí omáčku a 200 ml vody, promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu. Až se rozpustí cukr, vraťte do pánve vepřové maso. Nechte intenzivně probublávat 8–10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Maso by se mělo v omáčce obalit získat lesk. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte ještě trochou rybí omáčky a chilli omáčky. Posypte jarní cibulkou a podávejte s dušenou rýží a zelíčkem pak choi.