reklama

  • 85 g hladké mouky
  • 50 g másla
    nakrájeného
  • 50 g vyzrálého gruyèru
    nastrouhaného
  • 25 g čerstvého parmezánu
    jemně nastrouhaného
  • 2 vejce
    dobře rozšlehaná
  • 1 l rostlinného oleje
    na smažení

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal103
  • tuky10g
  • nasycené3g
  • sacharidy3g
  • cukry0g
  • vláknina0g
  • proteín2g
  • sůl0.1g
    s nízkým obsahem

Postup přípravy

  • krok 1

    Do mísy prosijte mouku a trochu soli. Na sporák dejte nepřilnavou pánev se 150 ml studené vody a nasekaným máslem. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte všechnu mouku a vařečkou důkladně míchejte, dokud nevznikne hladké soudržné těsto a nezačne se oddělovat od stěn pánve.

  • krok 2

    Sejměte z ohně, vmíchejte gruyère a polovinu parmezánu a nechte 5 minut zchladnout. Postupně vmíchejte vejce, dokud nezískáte hladké, husté, kompaktní těsto - nemusíte spotřebovat všechna vejce. Můžete ho odložit na 2 hodiny bez chlazení.

  • krok 3

    Když jste připraveni podávat, zahřejte olej v hluboké pánvi na asi 180 °C. Pomocí dvou čajových lžiček tvarujte úhledné kuličky a opatrně je vkládejte do horkého oleje. Smažte 6-8 kuliček najednou po dobu 3-4 minut, dokud nebudou zlaté a křupavé - ponořte kuličky, aby rovnoměrně zhnědly. Nechte okapat na papírových utěrkách, posypte zbytkem parmezánu. Podávejte horké.

reklama
reklama
reklama
reklama