
Jednoduché rybí karbanátky
Tyto jemné rybí karbanátky jsou jedním z nejoblíbenějších receptů na olivovém oleji. Použijte jakoukoli bílou rybu nebo lososa, ale ne tučné ryby, jinak bude textura těžká. Doporučujeme je podávat přátelům nebo dokonce na večeři, pokud přidáte luxusní salát a trochu dresinku na stranu.
- 1 malá cibulejemně nasekaná
- 500 g rybích filetbez kůže
- 350 ml bílého vína (nebo rybího vývaru)
- 500 g bramborové kaše
- 1 petrželka (nebo estragon nebo kopr)nasekané na 1–2 lžíce
- hladká mouka
- 1 vejcerozšlehané
- strouhankana obalení
- olej
Postup přípravy
krok 1
Nakrájenou cibuli vložte do hlubší pánve, položte na ni rybí filety a zalijte vínem nebo vývarem. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a vařte 6–8 minut, nebo dokud maso není hotové. Vyjměte a nechte vychladnout.
krok 2
Cibuli sceďte (víno nebo vývar si ponechte, pokud připravujete omáčku) a smíchejte s bramborovou kaší a bylinkami. Rybí maso rozdrobte na větší kousky a dochuťte. Vše jemně promíchejte a pomocí moukou poprášených rukou vytvarujte 8 karbanátků. Lehce poprašte moukou, namočte do vejce a poté do strouhanky. Obalené karbanátky nechte vychladit alespoň 30 minut (důležité, jinak se v pánvi rozpadnou).
krok 3
Ve velké pánvi rozehřejte 1 cm oleje. Rybí karbanátky smažte po částech 3–4 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé, křupavé a prohřáté. Hotové karbanátky pokládejte na talíř s papírovými utěrkami, které odsají přebytečný tuk.