reklama

Suroviny

  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 chilli paprička červená (pokud nemáte rádi ostré, vyndejte semínka), jemně nasekaná
  • 1 lžíce zázvor, jemně nasekaný
  • 1 lžíce hnědý cukr
  • 3 lžíce rybí omáčka
  • 1 limeta, šťáva

Na rolky

  • 100 g rýžové nudle
  • 12 rýžový papír o průměru 20 cm
  • 1 hrst máta, lístky
  • 18 krevety, vařené, podélně rozpůlené
  • 2-3 hlávky ledový salát, listy rozdělené na 12 ks
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké proužky
  • 1 hrst koriandr čerstvý
  • 1 hrst thajská bazalka
  • 1 hrst pažitka, nakrájená na delší kusy
  • 50 g fazolové klíčky

Postup přípravy

  • KROK 1

    Na omáčku smíchejte v hmoždíři česnek, chilli, zázvor a cukr roztlučte na jemnou kaši. Poté vmíchejte rybí omáčku a limetkovou šťávu. Případně vše jednoduše rozmixujte v malém mixéru.

  • KROK 2

    Rýžové nudle namočte na 15 minut do misky s horkou vodou, poté dobře sceďte. Připravte si všechny uvedené ingredience na náplň – jakmile začnete, budete potřebovat vše po ruce.

  • KROK 3

    Když jste připraveni vyrábět rolky, ponořte jeden z rýžových papírů do misky s horkou vodou a pohybujte s ním, dokud celý obal nezměkne (asi 10–15 sekund) a poté ho nechte okapat na utěrce.

  • KROK 4

    Položte rýžový papír na prkénko a na jeden okraj položte několik lístků máty a poté tři půlky krevet.

  • KROK 5

    Na krevety položte salát, poté nudle, několik proužků mrkve a okurky, další bylinky a nakonec fazolové klíčky. Rýžové pláty nepřeplňujte, jinak se vám budou těžko rolovat.

  • KROK 6

    Zvedněte okraj obalu z rýžového papíru, který je vám nejblíže, přes náplň a přidržte náplň prsty na místě a začněte pevně rolovat.

  • KROK 7

    Až budete asi v polovině, přehněte postranní konce rýžového papíru dovnitř a přes náplň tak, aby byla zcela uzavřena.

  • KROK 8

    Pokračujte v pevném rolování, dokud vám nevznikne úhledný uzavřený závitek. Až budete rolky servírovat, šikmo je překrojte na polovinu. Servírujte s omáčkou.

reklama
reklama
reklama
reklama