Vepřový řízek s omáčkou z rajčat a kapary
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 4 plátky vepřové maso, každý přibližně 175 g
- 100 g strouhanka, ideálně čerstvá z bílého pečiva (pankostrouhanka)
- 50 g parmazán, čerstvě nastrouhaný
- 6 lísktů šalvěj listy nasekané, plus další na ozdobu
- 1 vejce, rozšlehané
- 5 ks rajčata zralá
- 5 lžic olivový olej
- 2 lžičky kapary, nasekané
- citron klínky, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Vepřové maso celé okořeňte. Na talíři smíchejte strouhanku, sýr a šalvěj. Do jiného talíře rozklepněte vejce, přidejte sůl, pepř a vše společně prošlehejte vidličkou.
- KROK 2
Plátky masa namáčejte nejprve ve vejci, poté ve strouhance a přitlačte, aby se rovnoměrně obalily. V této fázi je můžete podle potřeby dát až na 24 hodin do ledničky.
- KROK 3
Rajčata zalijte vroucí vodou, nechte 1 minutu odstát, poté sceďte a oloupejte. Rozčtvrťte, vydlabejte a odstraňte semínka, poté nakrájejte dužinu. Rajčata dejte do malé pánve s jednou lžící oleje, solí a pepřem. Přiveďte k varu a poté vařte 2-3 minuty. Vhoďte kapary a stále mírně zahřívejte.
- KROK 4
V malé pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, vhoďte šalvějové lístky a smažte, dokud nezačnou křupat (trvá to přibližně 1–2 minuty). Poté je vyjměte a nechte okapat na kuchyňském papíře.
- KROK 5
Na pánvi rozehřejte zbývající dvě lžíce oleje, přidejte obalené řízky a smažte, dokud nezhnědnou (pro kontrolu nadzvedněte roh kleštěmi). Otočte a smažte další 3-4 minuty, dokud nebudou řízky hotové. Posypte lístky šalvěje a podávejte s měsíčky citronu a rajčatovou omáčkou.