reklama

  • 1 stroužek česnek
    najemno nastrouhaný
  • 4 lžičky olivový olej
  • ½ ks citron
    nastrouhaná kůra a šťáva
  • ¾ lžičky sušené oregano
  • 250 g vepřová panenka
    nakrájená na kousky
  • 1 ks cibule
    najemno nakrájená
  • 85 g hnědá basmati rýže
  • ½ lžičky sušená máta
  • 1 lžička zeleninový bujón v prášku
  • 2 lžíce kopr
    čerstvý, nasekaný
  • 3 ks rajčata
    nakrájená na kousky
  • 10cm kousek okurka
    nakrájená na kousky
  • 1 ks červená cibule
    rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
  • 4 ks olivy Kalamata
    rozpůlené
  • 1 lžička červený vinný ocet
  • 25 g sýr feta
    rozdrobený

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal499
  • tuky17g
    s nízkým obsahem
  • nasycené5g
    s nízkým obsahem
  • sacharidy47g
  • cukry13g
  • vláknina7g
  • proteín37g
  • sůl0.8g

Postup přípravy

  • krok 1

    Ve velké míse smíchejte česnek, 2 lžičky oleje, citronovou kůru a 1 lžičku citronové šťávy, velké množství černého pepře a ½ lžičky oregana. Přidejte vepřovou panenku a promíchejte, aby se maso dobře obalilo. Pokud máte čas, nechte maso 30 minut marinovat.

  • krok 2

    Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, přikryjte a vařte 5 minut, poté sundejte pokličku a vmíchejte rýži, sušenou mátu a bujón. Zalijte 300 ml vroucí vody. Přikryjte a vařte 30 až 35 minut, dokud se tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. Vmíchejte kopr a citronovou šťávu.

  • krok 3

    Mezitím rozpalte gril nebo grilovací pánev na nejvyšší stupeň. Napíchněte vepřové maso na dvě špejle. Na řecký salát smíchejte rajčata, okurku, červenou cibuli a olivy se zbylým oreganem, octem, zbylým olejem a zbylou šťávou z citronu, rozdělte ho na talíře a posypte fetou.

  • krok 4

    Špízy souvlaki grilujte asi 4 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené, ale stále šťavnaté. Podávejte se salátem a rýží.

reklama
reklama
reklama
reklama