Vánoční sušenky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Vytvoří 25-30 středně velkých sušenek
- 225 g světlého muscovado cukru
- 175 g zlatého sirupu(nebo tekutého medu)
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 2 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- 650 g hladké moukyplus extra na podsypávání
- 200 g máslavychlazeného a hrubě strouhaného
- 100 g královské polevy v prášku(nebo bílková poleva na zdobení)
- kcal195
- tuky6.1g
- nasycené3.7g
- sacharidy31.7g
- cukry14.9g
- vláknina1g
- proteín2.7g
- sůl0.2gs nízkým obsahem
Postup přípravy
krok 1
V misce smíchejte cukr, sirup, koření a vejce. Do druhé mísy nasypte kypřicí prášek a mouku a přidejte máslo, zamíchejte do mouky a poté důkladně propracujte, dokud směs nevypadá jako drobenka. Přidejte směs koření a vajec z misky a špetku soli a důkladně promíchejte. Rukama hněťte do hladkého těsta. Hotové těsto rozdělte na 4 části a každou z nich stlačte do tvaru disku. Zabalte do mikrotenových sáčků a nechte chladit alespoň hodinu.
Tip: Pro ještě lepší chuť nechte těsto odležet přes noc.
krok 2
Předehřejte troubu na 180 °C nebo na horkovzduch na 160 °C. Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku mince a vykrajujte tvary. V horní části tvarů nezapomeňte vykrojit otvor dostatečně velký k provlečení stuhy nebo provázku. Tvary pak přeneste pomocí paletového nože na plech vyložený pečicím papírem.
krok 3
Sušenky pečte cca 10-15 minut, podle velikosti. Nechte 5 minut vychladnout, než je přemístíte z plechu na mřížku, aby zcela vychladly. Pokračujte v rozvalování, vykrajování a pečení, dokud nebudou všechny hotové.
Tip: Pro křupavější sušenky pečte o pár minut déle.
krok 4
Připravte si dávku polevy podle pokynů na obalu - hledáte konzistenci podobnou zubní pastě - a poté ji dejte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou. Sušenky ozdobte podle vlastní fantazie.
Tip: Ozdobené sušenky uložte do vzduchotěsné nádoby, aby dlouho vydržely.