reklama

  • 3 červená paprika
    nakrájená na velké kousky
  • 2 lilek
    nakrený na ½ cm silné plátky
  • 8 lžic olivový olej
    plus za servírování
  • 300g lasagne
  • 125g mozzarella
  • hrst rajčata cherry
    rozpůlená

Na rajčatovou omáčku

  • 1 lžíce olivový olej
  • 2 cibule
    najemno nakrájené
  • 2 stroužky česnek
    nakrájený
  • 1 mrkev
    nakrájená nahrubo
  • 2 lžíce rajčatový protlak
  • 200ml bílé víno
  • 1200g konzervovaná rajčata krájená
  • 1 svazek bazalka
    listy

Na bílou omáčku

  • 85g máslo
  • 85g mouka pšeničná hladká
  • 750ml mléko

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal461
  • tuky29g
  • nasycené9g
  • sacharidy37g
  • cukry14g
  • vláknina5g
  • proteín13g
  • sůl0.6g

Postup přípravy

  • krok 1

    Na přípravu rajčatové omáčky rozehřejte v hrnci olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a mrkev. Vařte 5-7 minut na středním plameni do změknutí. Mírně zvyšte teplotu a vmíchejte rajčatový protlak. Vařte 1 minutu, zalijte bílým vínem a vařte 5 minut, dokud se nevyvaří dvě třetiny vína. Nalijte na nakrájená rajčata z plechovky a přidejte lístky bazalky. Přiveďte k varu a poté vařte 20 minut. Nechte vychladnout a poté prošlehejte v kuchyňském robotu. Vychlazené vydrží v lednici až tři dny nebo tři měsíce zmrazené.

  • krok 2

    Bílou omáčku připravíte tak, že v hrnci rozpustíte máslo, vmícháte hladkou mouku a vařte 2 minuty. Pomalu zašlehejte mléko, poté za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte plamen a vařte, dokud omáčka nezačne houstnout a lepit se k vařečce. Vychlazené vydrží v lednici až tři dny nebo tři měsíce zmrazené.

  • krok 3

    Troubu rozehřejte na 200°C/180°C horkovzdušnou. Dva velké pekáče lehce vymažte olejem a přidejte papriky a lilek. Zalijte olivovým olejem, dobře okořeňte a poté opékejte 25 minut, dokud obojí lehce nezhnědne.

  • krok 4

    Snižte teplotu na 180°C. Lehce vytřete olejem žáruvzdornou nádobu o rozměrech 30 x 20 cm. Na dno položte vrstvu zeleniny a přelijte třetinou rajčatové omáčky. Na ni dejte vrstvu plátků lasagní, pak zalijte čtvrtinou bílé omáčky. Opakujte, dokud nebudete mít tři vrstvy těstovin.

  • krok 5

    Na těstoviny nalijte zbývající bílou omáčku, ujistěte se, že je pokrytý celý povrch. Povrch posypejte mozzarellou a cherry rajčaty. Pečte 45 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou.

reklama
reklama
reklama
reklama