Svěží zeleninový salát
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- bez vaření
- Na 10 porcí
Suroviny
- 200 g mražený hrášek, uvařený nebo rozmražený
- 1 ks okurka salátová, nakrájená na kostičky
- 12 ks ředkvičky, očištěné a nakrájené na kousky
- 3–4 ks řapíkatý celer, nakrájený na kostičky
- 1 svazek pažitka
- 1 vanička řeřicha
- 1 svazek máta, pouze lístky
- 3 ks salát Little Gem
- jedlé květy, ze zahrady (sedmikrásky, heřmánek, levandule, pažitkové květy,...)
Na dresink
- 2 ks šalotka, nakrájená najemno
- 2 lžíce bezinkový sirup
- 2 lžíce limetová šťáva
- 2 lžíce jablečný ocet
- 3 lžíce řepkový olej
Postup přípravy
- KROK 1
Všechny ingredience na zálivku smíchejte, osolte a opepřete podle chuti – nejjednodušší je vše uzavřít do zavařovací sklenice a pořádně protřepat.
- KROK 2
Lehce promíchejte hrášek, okurku, ředkvičky a celer. Nasekejte pažitku a spolu s řeřichou a mátou vmíchejte k zelenině.
- KROK 3
1 nebo 2 listy salátu dejte do 10 šálků nebo malých mističek (nebo dejte všechn 20 do velké salátové mísy). Zbývající salátové listy nakrájejte a promíchejte je se zbytkem salátu. Rozdělte salát mezi šálky či mističky a uložte do lednice, dokud nebudete připraveni k podávání.
- KROK 4
Chcete-li podávat, ozdobte jedlými květy (můžete je ovšem vynechat) a pokapejte salát v šálcích trochou dresinku – nebo dejte k míse se salátem nádobu s dresinkem, aby si každý dal tolik, kolik sám chce. Jen ho nejprve pořádně protřepejte.