reklama

Suroviny

  • 2 kg třešní, zbavených pecek, nakrájené na poloviny
  • 1,2 kg cukru na zavařování (s přidaným pektinem)
  • 2 citrony, vymačkané

Postup přípravy

  • KROK 1

    Vložte dva podšálky do mrazáku pro pozdější testování džemu. Třešně, cukr a citronovou šťávu dejte do velkého hrnce a vařte bez pokličky na středně vysokém ohni 35–50 minut za častého míchání, dokud džem nezhoustne.

  • KROK 2

    Po 35 minutách nalijte trochu džemu na jeden z vychlazených talířků. Nechte 1 minutu působit, konečkem prstu zatlačte do džemu. Pokud se yačkou dělat "vrásky", je připraven. Pokud po talířku sklouzává, pokračujte ve vaření džemu po dobu 10 minut a poté znovu vyzkoušejte na druhém talířku.

  • KROK 3

    Džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete. Vydrží šest měsíců neotevřený (při skladování na tmavém a chladném místě) nebo otevřený v lednici po dobu tří měsíců.

reklama
reklama
reklama
reklama