reklama

Suroviny

Na karamelovou vrstvu

  • 1 plechovka kondenzované mléko á 397 g
  • 100 g máslo nesolené
  • 100 g cukr světle hnědý

Na posypání

  • 300 g bílá čokoláda, rozbitá na kousky
  • potravinářské barvivo, mix barev (použili jsme růžovou, žlutou, zelenou a modrou)
  • mini čokoládová vejce, na ozdobu (volitelné)

Na spodní vrstvu

  • 100 g máslo nesolené
  • 100 g tmavá čokoláda, nakrájená na malé kousky
  • 100 g marshmallows
  • 125 g rýžová cereálie (burizony)

Postup přípravy

  • KROK 1

    Čtvercovou dortovou formu o rozměru 20 x 20 cm vyložte pečicím papírem. Máslo, hořkou čokoládu a marshmallow dejte do hrnce na mírném ohni a 2–3 minuty zahřívejte, občas promíchejte, dokud se směs nerozpustí. Pozorně sledujte, aby se směs nepřichytla. Sundejte z plotny a nechte pár minut vychladnout.

  • KROK 2

    Burizony nasypte do velké mísy a nalijte na ně ještě teplou rozpuštěnou čokoládovou směs. Dobře promíchejte silikonovou stěrkou, dokud nebudou všechny cereálie obaleny. Směs vyklopte do připravené formy a zadní částí lžíce ji stejnoměrně vmáčkněte po dně formy i kolem boků. Během přípravy karamelové vrstvy dejte vychladit do lednice.

  • KROK 3

    Na výrobu karamelu nalijte kondenzované mléko do hluboké pánve spolu s máslem a cukrem. Zahřívejte na mírném ohni a míchejte stěrkou, dokud se máslo nerozpustí. Zvyšte teplotu na střední a vařte 5–10 minut, dokud směs nezhoustne a nezezlátne – když je hotová, měla by se při přejíždění stěrkou po dně vytvořit čára. (Nebojte se, pokud se objeví některé tmavší skvrty, hlavně karamel míchejte, aby se nepřipálil.) Karamel nalijte na cereální základ a povrch opět uhlaďte. Chlaďte alespoň 1 hodinu, dokud neztuhne.

  • KROK 4

    Bílou čokoládu rozpusťte v žáruvzdorné misce v mikrovlnné troubě po 5 sekundách (celkem asi 1-2 minuty) a v polovině ohřevu promíchejte. Nebo to udělejte nad pánví s vroucí vodou a ujistěte se, že se dno mísy nedotýká vody. Rozpuštěnou čokoládu rozdělte do pěti misek. Jednu misku nechte neobarvenou, zbývající čtyři misky obarvěte několika kapkami potravinářského barviva. (Vybrali jsme světle žlutou, modrou, zelenou a růžovou.) Pokud vám čokoláda začne při míchání barev tuhnout, vraťte ji na cca 30 sekund do mikrovlnky.

  • KROK 5

    Na vrstvu karamelu střídavě podávejte kopečky barevné a bílé čokolády. Plechem jemně poklepejte, dokud nebude povrch hladký. Pomocí špejle čokoládu jemně promíchejte, abyste vytvořili mramorovaný efekt a následně ozdobte čokoládovými vejci. Dejte na 1 hodinu chladit, aby poleva dokonale zatuhla. Vyjměte z formy a nakrájejte na devět větších nebo 16 menších čtverců.

reklama
reklama
reklama
reklama