
Sezamové kuře
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- Porce 4
- 50 g kukuřičné mouky
- 150 g hladké mouky
- ½ lžičky čínského koření pěti vůní
- 2 lžičky sezamových semínek
- 2 vejcerozšlehaná
- 6 kuřecích stehen (nebo kuřecí prsa)nakrájená na kousky
- rostlinný olejna smažení
- 4 jarní cibulkyjemně nakrájené
- dušená rýže, nudle a zeleninak podávání
Lepkavá omáčka
- 15 g zázvorujemně nastrouhaného
- 2 stroužky česnekudrcené
- 5 lžic kečupu
- 4 lžíce rýžového octa
- 4 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce sezamových semínekplus extra na ozdobu
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal637
- tuky20.5g
- nasycené2.9g
- sacharidy72.5g
- cukry29.8g
- vláknina2.6g
- proteín39.2g
- sůl0.7g
Postup přípravy
krok 1
Smíchejte kukuřičnou mouku, mouku, koření pěti vůní a sezamová semínka s troškou soli v jedné misce, ve druhé misce rozšlehejte vejce. Ponořte kousky kuřete do vejce, dobře obalte, pak přeneste do moučné směsi a důkladně obalte. Opakujte se všemi kousky.
krok 2
Do těžké pánve nalijte tolik oleje, aby pokryl 5 cm nebo asi ⅓ výšky pánve. Zahřejte na 180 °C na teploměru nebo dokud kousek chleba nezačne okamžitě syčet, když jej ponoříte, a nezezlátne během 30 sekund.
krok 3
Opatrně spouštějte kousky kuřete do horkého oleje, asi 5-6 kousků najednou, a smažte 5-7 minut nebo dokud nejsou zvenčí zlaté a křupavé. Zkontrolujte čas smažení rozříznutím jednoho kousku. Usmažené kuře vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat na kuchyňském papíru, zatímco smažíte zbývající kousky.
krok 4
Přiveďte všechny ingredience omáčky k varu ve velkém hrnci (dost velkém, aby se do něj vešlo i maso) na nízkém ohni po dobu 2-3 minut nebo dokud se neprohřeje a není lesklá omáčka. Vložte křupavé kuřecí kousky do omáčky a několikrát promíchejte, aby se dobře obalily. Posypte jarní cibulkou a podávejte na dušené rýži nebo nudlích s zeleninou na boku. Pokud chcete, posypte před podáváním sezamovými semínky.