reklama

Suroviny

  • 800 g olihně, čerstvé
  • 3 ks limety, kůra
  • 2 lžíce extra panenský olivový olej
  • 3 stroužky česnek, rozmačknutý naplocho
  • 1,5 lžičky pepř, nahrubo namletý

Na salát

  • 1 ks cibule, velká
  • 1 ks mango
  • 1 ks chilli paprička
  • 400 g černé fazole, v konzervě
  • 3 ks avokádo, zralé
  • 1 svazek koriandr
  • extra panenský olivový olej na pokapání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Rozpalte gril. Mezitím olihně (kalamáry) marinujte alespoň 30 minut až 4 hodiny: Nejprve nařízněte těla olihní po celé ploše v 5mm až 1cm rozestupech na každé straně, prořízněte většinu masa, ale nechte strany nedotčené. Pokud jsou nějaké obzvlášť velké, rozřízněte je na polovinu. Vložte do nekovové misky s ostatními přísadami a nechte marinovat.

  • KROK 2

    Na salát smíchejte cibuli, mango a chilli s limetkovou šťávou (z limetek použitých na olihně) a špetkou soli. Nechte alespoň 10 minut odpočinout nebo dokud cibule nezrůžoví. Na jednu stranu misky přidejte fazole

  • KROK 3

    Avokádo rozpůlte, vypeckujte a vydlabejte do salátové mísy, poté přidejte hodně koření. Olihně dochuťte mořskou solí.

  • KROK 4

    Když je gril rozpálený, vložte na něj těla a chapadla. Grilujte ne déle než 1,5 minuty – až maso zneprůhlední a začne se smršťovat do spirál v místech, kde jste ho nařízli. Suroviny na salát párkrát promíchejte, přemístěte na talíř a usaďte na něj pečené kalamáry. Posypte koriandrem, pokapejte extra panenským olivovým olejem a podávejte s měsíčky limety.

reklama
reklama
reklama
reklama