reklama

Suroviny

  • 750g salátové brambory
  • 3 vejce
  • 200g fazolky zelené, očištěné
  • 6 slanina
  • 100g Kalamata olivy, lze využít bez pecek i s peckami
  • 100g baby špenát

Na zálivku

  • 1 stroužek česnek, rozmačkaný
  • 3 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce vinný ocet, z bílého či červeného vína či cideru,
  • 1 lžička hořčice dijonská
  • 2 lžičky kapary, okapané
  • 2 filety z ančoviček, na drobno nakrájené, volitelné
  • hrst krutony, kupované, k podávání

Postup přípravy

  • KROK 1

    Přiveďte k varu velký hrnec vody, přidejte sůl, poté vhoďte brambory a nastavte časovač na 20 minut. Po 12 minutách do pánve přidejte vejce a ujistěte se, že jsou ponořená. Po dalších 4 minutách přidejte zelené fazolky. Po uplynutí doby vaření vše sceďte v cedníku a poté zchlaďte pod studenou vodou.

  • KROK 2

    Zatímco se vše vaří, rozpalte gril na vysokou teplotu. Slaninu grilujte asi 8 minut, v polovině otočte. Opékejte, dokud nebude křupavá a zlatavá. Po opečení ji nakrájejte na kousky velikosti sousta. Ve vzduchotěsné nádobě prošlehejte mixérem všechny přísady na zálivku s trochou koření.

  • KROK 3

    Vejce oloupejte a brambory nakrájejte na poloviny. Brambory, fazole, olivy, špenát a slaninu navrstvěte v uvedeném pořadí do velké nádoby a navrch položte vejce. Před podáváním uchovávejte v chladu.

  • KROK 4

    Těsně před jídlem vejce vyndejte a rozkrojte napůl. Zálivku znovu protřepejte (případně prošlehejte) a poté většinu zálivky nalijte na salát. Vejce a krutony rozprostřete navrch a pokapejte vejce zbylou zálivkou.

reklama
reklama
reklama
reklama