Fazolový salát se slaninou a vejcem
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 6 porcí
Suroviny
- 750g salátové brambory
- 3 vejce
- 200g fazolky zelené, očištěné
- 6 slanina
- 100g Kalamata olivy, lze využít bez pecek i s peckami
- 100g baby špenát
Na zálivku
- 1 stroužek česnek, rozmačkaný
- 3 lžíce olivový olej
- 1 lžíce vinný ocet, z bílého či červeného vína či cideru,
- 1 lžička hořčice dijonská
- 2 lžičky kapary, okapané
- 2 filety z ančoviček, na drobno nakrájené, volitelné
- hrst krutony, kupované, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Přiveďte k varu velký hrnec vody, přidejte sůl, poté vhoďte brambory a nastavte časovač na 20 minut. Po 12 minutách do pánve přidejte vejce a ujistěte se, že jsou ponořená. Po dalších 4 minutách přidejte zelené fazolky. Po uplynutí doby vaření vše sceďte v cedníku a poté zchlaďte pod studenou vodou.
- KROK 2
Zatímco se vše vaří, rozpalte gril na vysokou teplotu. Slaninu grilujte asi 8 minut, v polovině otočte. Opékejte, dokud nebude křupavá a zlatavá. Po opečení ji nakrájejte na kousky velikosti sousta. Ve vzduchotěsné nádobě prošlehejte mixérem všechny přísady na zálivku s trochou koření.
- KROK 3
Vejce oloupejte a brambory nakrájejte na poloviny. Brambory, fazole, olivy, špenát a slaninu navrstvěte v uvedeném pořadí do velké nádoby a navrch položte vejce. Před podáváním uchovávejte v chladu.
- KROK 4
Těsně před jídlem vejce vyndejte a rozkrojte napůl. Zálivku znovu protřepejte (případně prošlehejte) a poté většinu zálivky nalijte na salát. Vejce a krutony rozprostřete navrch a pokapejte vejce zbylou zálivkou.