Kotlík s treskou a bramborami
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Velmi snadné
- Porce 2
Suroviny
- 200 g brambory, nakrájené na kostky
- 200 g pastinák, nakrájený na kostky
- 140 g filet tresky obecné bez kůže
- 140 g filet tresky skvrnité bez kůže filety
- 500 ml polotučné mléko
- pár snítek petrželky, lístky jemně nasekané, stonky ponechané
- 6 kusů jarní cibulka, bílé a zelené části odděleně, obě jemně nasekané
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 citron
- 2 lžíce nasekaná petrželka
- křupavý celozrnný chléb, k podávání
Postup přípravy
- KROK 1
Přiveďte k varu osolenou vodou, přidejte brambory a pastinák a vařte téměř doměkka – asi 4 minuty. Sceďte a nechte okapat.
- KROK 2
Mezitím vložte ryby do hrnce tak, aby se do ní těsně vešly, ale nepřekrývaly se. Zalijte je mlékem, vložte stonky petržele a přiveďte k mírnému varu. Přiklopte, vypněte sporák a nechte v mléce 5 minut odstát. Pak ryby vyjměte a nakrájejte na velké kousky. Stonky petržele vyhoďte, mléko ponechte.
- KROK 3
Do hrnce vložte bílou část z jarní cibulky, mléko a mouku. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte, dokud omáčka nezhoustne a nebude hladká. Ztlumte oheň, přidejte scezené brambory a pastinák, citronovou kůru a polovinu šťávy a za občasného míchání 5 minut vařte. Vmíchejte nať jarní cibulky, rybu a nasekanou petrželku. Pořádně opepřete čerstvě mletým pepřem, osolte a podle chuti dokyselte citronovou šťávou. Rozdělte do dvou misek nebo hlubokých talířů a podávejte s křupavým chlebem.