reklama

Suroviny

  • 14 g lyofilizované jahody
  • 140 g máslo, nakrájené na kostky
  • 250 g mouka pšeničná hladká, + na posypání
  • 100 g moučkový cukr
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 1 žloutek velký
  • 2 lžíce smetana ke šlehání
  • potravinářské barvivo, červené nebo růžové

Postup přípravy

  • KROK 1

    Lyofilizované jahody vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na prášek. Přendejte do mísy a poté misku kuchyňského robota umyjte.

  • KROK 2

    Do kuchyňského robotu dejte máslo a mouku se špetkou soli a mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Přidejte moučkový cukr a znovu promixujte. V malé misce prošlehejte vanilkový extrakt, žloutek a smetanu, poté přidejte ke směsi v kuchyňském robotu a znovu šlehejte, dokud se těsto neshlukuje kolem čepele a většina malých drobků se nezapracuje do těsta.

  • KROK 3

    Z robota vyndejte asi polovinu těsta (pozor, abyste se nepořezali o ostrý nůž) a krátce ho prohněťte na pracovní ploše, aby se spojilo. Vytvarujte do tvaru puku, poté zabalte do potravinářské fólie a vychlaďte.

  • KROK 4

    Do zbývajícího těsta v mixéru přidejte jahodový prášek, několik kapek potravinářského barviva a znovu šlehejte, dokud nebude rovnoměrně zbarvené a spojené – mělo by být jasně růžové (v případě potřeby přidejte další barvivo). Vyklopte na pracovní plochu, vyrovnejte do přibližně stejného tvaru jako předchozí těsto, poté zabalte a nechte 30 minut chladit.

  • KROK 5

    Vyjměte oba kusy těsta z lednice 10-15 minut před tím, než je budete chtít válet. Pracovní plochu poprášte trochou mouky a těsta rozbalte. Položte 1 kus těsta na druhý, zmáčkněte strany, dokud nebudou mít zhruba stejný tvar. Váleček posypte moukou a pak těsto vyválejte do obdélníku o rozměrech zhruba 25 cm x 20 cm – to je nejjednodušší, pokud těsto nejprve vyválíte v jednom směru a pak těsto otočíte o 90 stupňů a proces zopakujete.

  • KROK 6

    Z jedné z delších stran těsto sviňte do pevného závitku a vzniklý váleček zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu chladit. Nebo jej můžete zmrazit až na 2 měsíce. Asi 10 minut předtím, než budete připraveni péct sušenky, rozehřejte troubu na 180 °C a vyložte 2 plechy pečicím papírem.

  • KROK 7

    Když je těsto pevné, odřízněte a vyhoďte konce a poté nakrájejte na kotouče o tloušťce dvacetikoruny. Těsto na sušenky rozložte na plechy trochu od sebe a pečte 15–17 minut, přičemž v polovině pečení plechy vyměňte, dokud nebudou sušenky pevné a nezačnou na okrajích zlátnout. Nechte na plechu 5 minut vychladnout a poté přendejte na mřížku vychladnout úplně. Skladujte je v dóze na sušenky po dobu 3 dnů.

reklama
reklama
reklama
reklama