Růžovobílé jahodové sušenky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření -
- plus 1,5 hodiny chlazení
- Snadné
- 24 kusů
Suroviny
- 14 g lyofilizované jahody
- 140 g máslo, nakrájené na kostky
- 250 g mouka pšeničná hladká, + na posypání
- 100 g moučkový cukr
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 1 žloutek velký
- 2 lžíce smetana ke šlehání
- potravinářské barvivo, červené nebo růžové
Postup přípravy
- KROK 1
Lyofilizované jahody vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte na prášek. Přendejte do mísy a poté misku kuchyňského robota umyjte.
- KROK 2
Do kuchyňského robotu dejte máslo a mouku se špetkou soli a mixujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Přidejte moučkový cukr a znovu promixujte. V malé misce prošlehejte vanilkový extrakt, žloutek a smetanu, poté přidejte ke směsi v kuchyňském robotu a znovu šlehejte, dokud se těsto neshlukuje kolem čepele a většina malých drobků se nezapracuje do těsta.
- KROK 3
Z robota vyndejte asi polovinu těsta (pozor, abyste se nepořezali o ostrý nůž) a krátce ho prohněťte na pracovní ploše, aby se spojilo. Vytvarujte do tvaru puku, poté zabalte do potravinářské fólie a vychlaďte.
- KROK 4
Do zbývajícího těsta v mixéru přidejte jahodový prášek, několik kapek potravinářského barviva a znovu šlehejte, dokud nebude rovnoměrně zbarvené a spojené – mělo by být jasně růžové (v případě potřeby přidejte další barvivo). Vyklopte na pracovní plochu, vyrovnejte do přibližně stejného tvaru jako předchozí těsto, poté zabalte a nechte 30 minut chladit.
- KROK 5
Vyjměte oba kusy těsta z lednice 10-15 minut před tím, než je budete chtít válet. Pracovní plochu poprášte trochou mouky a těsta rozbalte. Položte 1 kus těsta na druhý, zmáčkněte strany, dokud nebudou mít zhruba stejný tvar. Váleček posypte moukou a pak těsto vyválejte do obdélníku o rozměrech zhruba 25 cm x 20 cm – to je nejjednodušší, pokud těsto nejprve vyválíte v jednom směru a pak těsto otočíte o 90 stupňů a proces zopakujete.
- KROK 6
Z jedné z delších stran těsto sviňte do pevného závitku a vzniklý váleček zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu chladit. Nebo jej můžete zmrazit až na 2 měsíce. Asi 10 minut předtím, než budete připraveni péct sušenky, rozehřejte troubu na 180 °C a vyložte 2 plechy pečicím papírem.
- KROK 7
Když je těsto pevné, odřízněte a vyhoďte konce a poté nakrájejte na kotouče o tloušťce dvacetikoruny. Těsto na sušenky rozložte na plechy trochu od sebe a pečte 15–17 minut, přičemž v polovině pečení plechy vyměňte, dokud nebudou sušenky pevné a nezačnou na okrajích zlátnout. Nechte na plechu 5 minut vychladnout a poté přendejte na mřížku vychladnout úplně. Skladujte je v dóze na sušenky po dobu 3 dnů.