Jarní polévka
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- Snadné
- 6 porcí
Suroviny
- 400 g brambory
- 2 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 50 g celer
- 100 g růžičková kapusta
- 50 g pórek
- 150 g zelené fazolky
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česnek
- 5 g sůl
- 2 g pepř
- 2 g mletá paprika sladká
- 45 g máslo
- 30 g mouka hladká
- 1/2 svazku kopr
Postup přípravy
- KROK 1
Kořenová zelenina: brambory, mrkev, petržel a celer, oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky.
- KROK 2
Ostatní zelenina: Růžičkovou kapustu, pórek a fazole omyjte. Pórek nakrájejte na kolečka, z fazolí odkrojte konce a rozpůlte je.
- KROK 3
Cibule: Oloupejte ji a opékejte 2 – 3 minuty nad plamenem.
- KROK 4
Vaření polévky: V hrnci přiveďte k varu 3 litry vody. Až se začne vařit, přidejte do něj všechnu zeleninu včetně spálené cibule. Vařte na středním plameni asi 30 minut, dokud není veškerá zelenina měkká.
- KROK 5
Koření: Do polévky přiejte oloupaný stroužek česneku, sůl, pepř a sladkou papriku.
- KROK 6
Jíška: Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo a smíchejte ho s moukou. Do jíšky přidejte polévku z hrnce - cca 50 až 70 ml. Vše promíchejte, aby nevznikly hrudky. Vzniklou kaši vlijte do polévky a znovu promíchejte.
- KROK 7
Polévku vařte ještě asi 5 minut. Nakonec posypte nasekaným koprem.