
Pohankové galetky
Užijte si tyto pohankové palačinky s vejci, sýrem a šunkou k snídani nebo brunchi.
- 80 g pohankové mouky
- 5 středních vajec
- 250 ml mléka
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 4 lžíce smetany na vaření
- 100 g zralého sýru gruyèrecomté nebo čedar, nastrouhaný
- máslona smažení
- 100 g šunkynatrhané
- smažené houbynebo dušený špenát, k podávání (volitelné)
- sůl
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal411
- tuky25g
- nasycené13g
- sacharidy20g
- cukry4g
- vláknina1g
- proteín25g
- sůl1.7g
Postup přípravy
krok 1
V misce smíchejte mouku, 1 vejce, mléko a špetku soli. Nechte odležet 30 minut nebo až 3 hodiny. V jiné misce smíchejte hořčici, smetanu a sýr. Předehřejte troubu na 200 °C (180 °C horkovzduch) a vyložte dva plechy pečicím papírem nebo fólií.
krok 2
Rozpusťte máslo na velké pánvi a jakmile začne pěnit, přidejte dostatek těsta, aby pokrylo pánev. Krouživým pohybem ho rozprostřete do tenké vrstvy (přebytek vraťte zpět do mísy s těstem). Smažte, dokud se povrch neustálí a spodní strana nezačne hnědnout. Poté opatrně otočte a smažte další minutu nebo dvě, pak sundejte z ohně.
krok 3
Na střed palačinky dejte čtvrtinu sýrové směsi, lžící vytvořte prostor uprostřed pro vejce. Rozklepněte jedno vejce do prostoru a kolem okrajů položte několik kousků šunky. Složte každou stranu palačinky směrem ke středu, aby vznikl čtverec. Ohřejte na pánvi dalších 30 sekund - 1 minutu, pak přeneste na plech. Opakujte se zbytkem palačinek, pak pečte 6-7 minut, dokud se bílky nesrazí. Podávejte se smaženými houbami nebo dušeným špenátem, pokud chcete.