Jahodový džem s mátou
Jednoduchý a lahodný: Náš dokonalý jahodový džem s mátou je novým favoritem u snídaňového stolu.
Troubu předehřejte na 220 °C. Mouku, kypřicí prášek do pečiva, sůl a máslo dejte do kuchyňského robotu s nožovým nástavcem a pulzujte, až vznikne drobenka. Suroviny můžete promnout i prsty, ale robot vám ušetří práci. Několika pulzy zapracujte cukr.
Podmáslí a vanilku vlijte do rendlíku a lehce ohřejte. Do největší mísy dejte část moučnoou směs, přilijte podmáslí a nožem vše rychle promíchejte a vytvořte těsto. Pozor, nepřemíchejte.
Vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a několikrát lehce prohněťte rukama. Těsto roztlačte na tloušťku asi 4 cm a vykrajovátkem o průměru 6 nebo 7 cm vykrajujte kolečka. Odřezky spojte a pokračujte ve vykrajování, dokud nespotřebujete všechno těsto. Kolečka rozprostřete na lehce moukou vysypaný plech nebo dva. Do hrnce, ve kterém jste ohřívali podmáslí přidejte kapku mléka a směsí potřete vršek každé houstičky. Pečte 10–12 minut dozlatova. Podávejte s ušlehanou smetanou a džemem.