reklama

  • 450g kypřicí prášek do pečiva
    + navíc na podsypání
  • kypřicí prášek do pečiva
  • ¼ sůl
  • 100g máslo
    vychlazené + nakrájené na kousky
  • 85g světlý třtinový cukr
  • 300 ml podmáslí
  • 2 lžičky vanilkový extrakt
  • trocha mléko

Nutriční hodnoty: Na porci

  • kcal229
  • tuky8g
  • nasycené5g
  • sacharidy39g
  • cukry10g
  • vláknina1g
  • proteín4g
  • sůl0.6g

Postup přípravy

  • krok 1

    Troubu předehřejte na 220 °C. Mouku, kypřicí prášek do pečiva, sůl a máslo dejte do kuchyňského robotu s nožovým nástavcem a pulzujte, až vznikne drobenka. Suroviny můžete promnout i prsty, ale robot vám ušetří práci. Několika pulzy zapracujte cukr.

  • krok 2

    Podmáslí a vanilku vlijte do rendlíku a lehce ohřejte. Do největší mísy dejte část moučnoou směs, přilijte podmáslí a nožem vše rychle promíchejte a vytvořte těsto. Pozor, nepřemíchejte.

  • krok 3

    Vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a několikrát lehce prohněťte rukama. Těsto roztlačte na tloušťku asi 4 cm a vykrajovátkem o průměru 6 nebo 7 cm vykrajujte kolečka. Odřezky spojte a pokračujte ve vykrajování, dokud nespotřebujete všechno těsto. Kolečka rozprostřete na lehce moukou vysypaný plech nebo dva. Do hrnce, ve kterém jste ohřívali podmáslí přidejte kapku mléka a směsí potřete vršek každé houstičky. Pečte 10–12 minut dozlatova. Podávejte s ušlehanou smetanou a džemem.

reklama
reklama
reklama
reklama