reklama

Suroviny

  • 4 stonky pórku
  • 1 PL másla
  • 1 PL mouky
  • 600 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • 120 g šunka
  • 1 vejce
  • 80 g strouhaného sýra
  • brambory, jako příloha

Postup přípravy

  • KROK 1

    Pórek očistíme, zbavíme kořenů a tmavě zelených částí. Zbylé stonky nakrájíme na 10 cm dlouhé kousky a povaříme v mírně osolené vodě 15 minut. Poté scedíme.

    Náš tip: Tmavě zelené části nevyhazujeme. Skvěle se hodí do polévky, nebo k přípravě omáčky na těstoviny.

  • KROK 2

    Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo. Vmícháme mouku, krátce orestujeme a vše zalijeme mlékem. Omáčku necháme 3-5 minut provařit, poté dochutíme solí a pepřem a odstavíme.

  • KROK 3

    Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme na měsíčky a vaříme v mírně osolené vodě asi 20 minut . Když jdou brambory snadno propíchnout nožem a jsou uvařené, brambory scedíme a uchováme v teple.

  • KROK 4

    Předehřejte troubu na 200 stupňů horní/spodní ohřev . Plátky šunky nakrájíme na proužky odpovídající počtu pórků. Každý kousek pórku zabalíme do proužku šunky a dáme vedle sebe do zapékací misky.

  • KROK 5

    Rozklepněte vejce a vmíchejte do mírně vychladlé omáčky. Omáčkou rovnoměrně nalijeme na pórek, posypeme sýrem a pečeme v předehřáté troubě 25 minut do zlatova. Upečený pórek podáváme s uvařenými bramborami.

reklama
reklama
reklama
reklama