Ovocné letní poháry
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- + chlazení
- Snadné
- Na 4 porce
Suroviny
- 150 ml smetana ke šlehání
- 2 lžíce moučkový cukr
- 12 ks jahody, 4 celé, zbytek nakrájených
- 4 ks nektarinky, nakrájené na malé kousky
- 4 kopečky vanilková zmrzlina
- 4 kopečky sorbetu z lesního ovoce
Na griliáš z makadamových ořechů
- slunečnicový olej, na vymazání plechu
- 50 g krupicový cukr
- 50 g makadamové ořechy, lehce opražené
Na jahodovou omáčku
- 350 g jahody odstopkované
- 1 lžíce moučkový cukr
Postup přípravy
- KROK 1
Udělejte griliáš: plech na pečení vytřete olejem a dejte stranou. Jemně zahřejte krupicový cukr na malé nepřilnavé pánvi a počkejte, dokud se nerozpustí. Přidejte ořechy a promíchejte. Když cukr zkaramelizuje a ořechy jsou obalené, nalijte směs na plech, rozprostřete stěrkou a nechte úplně vychladnout. Griliáš nalámejte na kousky a poté nahrubo rozdrťte v hmoždíři nebo v kuchyňském robotu. Griláš můžete připravit až týden dopředu. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
- KROK 2
Na omáčku rozmixujte jahody v kuchyňském robotu dohladka. Přepasírujte přes síto do mísy a poté vmíchejte moučkový cukr. Dejte stranou.
- KROK 3
Připravte poháry. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Do vysoké sklenice navrstvěte nakrájené ovoce, griliáš, zmrzlinu, sorbet a omáčku, zakončete porcí šlehačky, griliášem a celými jahodami.