reklama

Suroviny

  • 2 ks vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 2 lžíce třtinový cukr
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 2 lžíce mléko
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 lžička rostlinný olej
  • máslo, cukr moučka a javorový sirup, k podávání
  • cukr moučka
  • javorový sirup na polití

Postup přípravy

  • KROK 1

    V míse ušlehejte bílky s 1 lžící cukru elektrickým šlehačem do tuhých špiček.

  • KROK 2

    Žloutky, lžíci cukru a vanilkový extrakt společně ušlehejte v samostatné misce do světlé pěny. Jemně vmíchejte mléko a mouku.

  • KROK 3

    Do žloutkové směsi opatrně vložte ušlehané bílky a opatrně promíchejte stěrkou.

  • KROK 4

    Zahřejte velkou nepřilnavou pánev s poklicí na velmi mírném ohni. Do pánve kápněte trochu oleje a poté ji vytřete kouskem kuchyňské utěrky. Na pánev navršte lžící těsto na tři hromádky a trochu rozetřete (použijete asi dvě třetiny těsta). Nechte je poměrně vysoké, nesnažte se je rozprostřít jako běžné palačinky. Přikryjte pokličkou a nechte péct 2 – 4 minuty. Horká pára pomůže lívancům ztuhnout. Pak poklici odklopte a na každý lívanec přidejte další kopeček těsta. Přiklopte poklici a pečte dalších 4 – 6 minut, dokud nebude vršek pevný.

  • KROK 5

    Palačinky otáčejte velmi jemně a opatrně, použijte k tomu stěrku nebo širokou obracečku. Znovu přikryjte poklicí a pečte dalších 4 – 6 minut. Obě strany by měly být zlatavě hnědé a mírně se chvět, ale nelepit. Podávejte s trochou másla, moučkovým cukrem a trochou javorového sirupu.

reklama
reklama
reklama
reklama