Líný letní rajčatový koláč
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 2-3 porce
Suroviny
- 3 lžíce olivový olej, plus další na plech
- 1 ks lilek, malý, nakrájený na 3cm kousky (250 g)
- 500 g rajčata, různých tvarů, barev a velikostí, některá nakrájená na klínky, některá přepůlená napůl (s uchováním veškeré šťávy a semínek)
- 1 špetka krupicový cukr
- 2 lžičky vinný ocet červený
- 2 snítky tymián, otrhané lístky, plus více na ozdobu
- ½ lžičky koriandr (semínka)
- ½ lžičky chilli vločky
- 150 g kváskový chléb, natrhaný na kousky
- 2 ks šalotka, oloupaná a nakrájená podélně
- 2 lžíce černé olivy kalamata, zbavené pecek a překrojené napůl
- 4 vejce
- 125 g ricotta
- 10 g parmazán (nebo vegetariánská alternativa), nastrouhaný
- 1 ks mozzarella, natrhaná na kousky
- 1 hrst řeřicha, lehce obalená v octové zálivce, na ozdobu (volitelné)
Postup přípravy
- KROK 1
Velký pekáč (asi 35 x 25 cm) vymažte olejem. Lilek dejte do síta a zasypte ½ lžičkou soli. Potřete celý lilek solí a nechte 30 minut odkapat nad mísou nebo dřezem. Během té doby dejte rajčata do mísy se špetkou soli, cukrem, octem a lístky tymiánu.
- KROK 2
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z lilku setřete přebytečnou sůl a vlhkost. Zahřejte 2 lžíce olivového oleje na nepřilnavé pánvi na středním až vysokém ohni a poté přidejte semínka koriandru. Když prskají, vmíchejte lilek a chilli vločky. Restujte za občasného míchání 15–20 minut, dokud lilek nezkaramelizuje a uprostřed nezměkne.
- KROK 3
Přendejte do mísy s rajčaty, přidejte chléb, šalotku a olivy. Směs přendejte do pekáčku a zarovnejte. Pokapejte zbytkem olivového oleje a pečte 20 minut.
- KROK 4
Vejce rozšlehejte s ricottou, parmazánem, osolte a opepřete, poté nalijte na zeleninu a přidejte mozzarellu, kterou lehce zamíchejte se zeleninou. Vraťte do trouby na dalších 15 minut, dokud nebude chleba křupavý a sýr se nerozpustí. Pokud chcete, podávejte ozdobené řeřichou v octové zálivce.