
Lasagne z pěti druhů zeleniny
Vyzkoušejte odhlečenou alternativu klasických italských lasagní! Netraditradiční a jednoduchý recept na lasagne z pěti druhů zeleniny ocení (nejen) všichni vegetariáni.
- 4 olivový olej
 - 1 lileknakrájený na malé kousky
 - 150g houbynakrájené
 - 4 grilované červené paprikynakrájené
 - 700g passatas cibulí a česnekem
 - 8 až 10 lasagne
 - 400g mražený špenátrozmražený předem
 - 250g ricotta
 - 25g parmazánstrouhaný, nebo vegenská alternativa
 - 25g piniové oříšky
 
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal528
 - tuky30g
 - nasycené8g
 - sacharidy46g
 - cukry12g
 - vláknina9g
 - proteín21g
 - sůl2.11g
 
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 180 °C/horkovzdušnou na 160 °C. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Lilek opékejte 5 minut, dokud nezměkne, poté přendejte do mísy. Na zbylém oleji pár minut opékejte houby dozlatova, poté promíchjte s lilkem a paprikou. Polovinu zeleniny nandejte do zapékací mísy o rozměrech 20 x 30 cm. Přilijte polovinu passaty a navrch položte vrstvu lasagní.
krok 2
Zbytek zeleniny rozprostřete na těstoviny, zakryjte zbylou passatou a další vrstvou těstovin. Ze špenátu slijte přebytečnou tekutinu. Špenát poté promíchejte spolu s ricottou a polovinou parmezánu. Naneste lžící navrch těstovin, poté posypte zbylým parmazánem a piniovými oříšky. Zakryjte alobalem a pečte 20 minut. Poté odkryjte a pečte ještě dalších 10 minut, dokud vršek nezezlátne. Podávejte s křupavým zeleným salátem.

