Křehký koláč s rybízem
- Příprava a čas vaření
- Celkový čas
- 8 -12 porcí
Suroviny
- 250 g hladká mouka
- 150 g studené máslo, na kostičky + na vymazání formy
- 50 g moučkový cukr
- 2 g sůl
- 30 ml voda
- 600 g červený rybíz
- 80 g krupicový cukr
- 30 g kukuřičný škrob
Postup přípravy
- KROK 1
Na pracovní desku prosejte mouku. Navrch dejte kostičky másla a pomocí příborového nože zapracujte. Poté přidejte moučkový cukr, špetku soli a studenou vodu. Vše rychle uhněťte do koule. Zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice na nejméně 30 minut.
- KROK 2
Rybíz omyjte a otrhejte z větviček, pak osušte na papírové utěrce. Přendejte do mísy, poté promíchejte s cukrem a škrobem.
- KROK 3
Koláčovou formu vymažte lžící másla. Troubu předehřejte na 180°C.
- KROK 4
Vyndejte těsto z lednice a oddělte jednu třetinu. Zbylou část vyválejte na tloušťku cca 3 mm a vyložte jím dno a boky formy. Na těsto vložte připravený rybíz.
- KROK 5
Oddělenou část těsta také vyválejte na 3 mm a pomocí rádélka nebo nože vykrajujte proužky. Pokládejte je na rybíz ve formě ozdobné mřížky.
- KROK 6
Koláč vložte na 45 minut do předehřáté trouby. Cca. 7 minut před koncem pečení se vyplatí vypnout ohřev shora, aby se dopekl jen samotný spodek.
- KROK 7
Koláč chutná skvěle ještě teplý, podávaný například s kopečkem vanilkové zmrzliny.