Jablečné čtverečky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- plus chlazení
- Snadné
- 12-16 čtverečků
- 250 g studeného máslanakrájeného na kostky
- 350 g hladké mouky
- 150 g světlého hnědého cukruplus 3 lžíce do náplně
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 4 střední, kyselejší jablka(asi 900g), oloupaná, bez jádřinců a nakrájená na kousky
- 2 lžičky mleté skořice(volitelné)
- šťáva z 1/2 citronu
- 75 g moučkového cukru
- kcal292
- tuky13g
- nasycené8g
- sacharidy39g
- cukry22g
- vláknina2g
- proteín2g
- sůl0.7g
Postup přípravy
krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C nebo na 160 °C na horkovzduch. Formu o rozměrech 18 x 28 cm vyložte pečicím papírem. Do mísy robotu dejte máslo, mouku, 150 g hnědého cukru a vanilkový extrakt s 1 lžičkou soli a mixujte, dokud se směs nespojí. Dvě třetiny těsta vtlačte do formy v rovnoměrné vrstvě a pečte 12-15 minut dozlatova. Zbylé těsto nechte v chladu, zatímco připravujete jablka.
krok 2
Jablka dejte do hrnce s 3 lžícemi hnědého cukru, 1 lžičkou skořice (pokud používáte) a citronovou šťávou. Vařte na středním ohni 15-20 minut, dokud jablka nezměknou, ale nerozpadnou se.
krok 3
Hotovou náplň rozprostřete na předpečené těsto, zbylou třetinu těsta rozdrobte a rozdělte ho na vrch koláče. Pečte 15-20 minut, dokud nebude vršek upečený a zlatavý. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě.
krok 4
Důkladně promíchejte moučkový cukr a 1 lžičku skořice s dostatečným množstvím vody, aby vznikla hustá poleva (potřebujete asi 2 lžičky). Hotovou polevou polejte moučník a nakrájejte ho na 12-16 čtverců. Vydrží v uzavřené nádobě až tři dny.