reklama

  • 250 g studeného másla
    nakrájeného na kostky
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g světlého hnědého cukru
    plus 3 lžíce do náplně
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 4 střední, kyselejší jablka
    (asi 900g), oloupaná, bez jádřinců a nakrájená na kousky
  • 2 lžičky mleté skořice
    (volitelné)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 75 g moučkového cukru

Nutriční hodnoty: na porci

  • kcal292
  • tuky13g
  • nasycené8g
  • sacharidy39g
  • cukry22g
  • vláknina2g
  • proteín2g
  • sůl0.7g

Postup přípravy

  • krok 1

    Předehřejte troubu na 180 °C nebo na 160 °C na horkovzduch. Formu o rozměrech 18 x 28 cm vyložte pečicím papírem. Do mísy robotu dejte máslo, mouku, 150 g hnědého cukru a vanilkový extrakt s 1 lžičkou soli a mixujte, dokud se směs nespojí. Dvě třetiny těsta vtlačte do formy v rovnoměrné vrstvě a pečte 12-15 minut dozlatova. Zbylé těsto nechte v chladu, zatímco připravujete jablka.

  • krok 2

    Jablka dejte do hrnce s 3 lžícemi hnědého cukru, 1 lžičkou skořice (pokud používáte) a citronovou šťávou. Vařte na středním ohni 15-20 minut, dokud jablka nezměknou, ale nerozpadnou se.

  • krok 3

    Hotovou náplň rozprostřete na předpečené těsto, zbylou třetinu těsta rozdrobte a rozdělte ho na vrch koláče. Pečte 15-20 minut, dokud nebude vršek upečený a zlatavý. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě.

  • krok 4

    Důkladně promíchejte moučkový cukr a 1 lžičku skořice s dostatečným množstvím vody, aby vznikla hustá poleva (potřebujete asi 2 lžičky). Hotovou polevou polejte moučník a nakrájejte ho na 12-16 čtverců. Vydrží v uzavřené nádobě až tři dny.

reklama
reklama
reklama
reklama