Karamelový croissantový koláč s jablky
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 8 porcí
- 1 balení chlazené těstona croissanty
- 5 lžic karamelové salko+ na pokapání
- 3 ks jablkaočištěná a nakrájená
- 3 lžíce třtinový cukr
- 2 lžíce mandlepražené strouhané
- smetana nebo vanilkový krémk podávání
- kcal273
- tuky13.7g
- nasycené7.6g
- sacharidy32.8g
- cukry19.4g
- vláknina1.1g
- proteín4g
- sůl0.8g
Postup přípravy
krok 1
Rozehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte a podél perforací rozdělte na šest trojúhelníků. Každý trojúhelník rozřízněte na dva menší trojúhelníky. Jednotlivými trojúhelníků vyložte nepřilnavou dortovou formu o průměru 28 cm. Začněte boky, vnější strany těsta nechte vyčnívat z formy. Každý kousek těsta by se měl mírně překrývat se sousedním. Pevně je přitisknete k sobě, aby mezi nimi nezůstaly žádné mezery. Na připravený základ rozetřete karamelovou omáčku. Plátky jablek promíchejte s cukrem a rozložte na těsto. Přečnívající kousky založte zpět na dort.
krok 2
Pečte 30 minut do nafouknutí a zlatavé barvy. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu – to je důležité, protože jablka při vaření vytvoří tekutinu a smíchají se s karamelem. Horká náplň bude ještě tekutá, ale jak bude chladnout, začne tuhnout.
krok 3
Před podáváním pokapejte koláč ještě trochou karamelové omáčky. Posypte opraženými mandlemi a podávejte se smetanou nebo krémem.