reklama

Suroviny

  • 6 jablko celkem asi 800 g – jablka oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtky
  • 25 g máslo
  • 50 g krupicový cukr
  • vločková sůl
  • 320 g hotové rozválené listové těsto
  • 1 žloutek, prošlehaný

Postup přípravy

  • KROK 1

    Jablka nakrájejte na malé kostičky. Máslo rozehřejte na pánvi na středním ohni, až začne prskat, poté do něj vsypte většinu cukru, ponechte si asi 1 lžičku. Zahřívejte, až se cukr rozpustí a získá sirupovitou konzistenci. Vsypte jablka a promíchejte, aby se obalila cukrovým sirupem. Dochuťte malou špetkou vločkové soli a vařte 5–6 minut, až jablka změknou a začnou karamelizovat a vypaří se šťáva, kterou jablka pustila. Stáhněte z ohně a nechte úplně vychladnout.

  • KROK 2

    Troubu předehřejte na 200 °C a plech položte na střední příčku a nechte ho také rozehřát. Těsto rozviňte. Lžící naneste jablečnou směs na pravou stranu těsta, kolem okraje nechte asi 1–2 cm volný okraj. Poté potřete okraj kolem dokola rozšlehaným žloutkem. Přeložte levou stranu těsta přes jablečnou náplň a dobře uzavřete smáčknutím, seštípnutím nebo vidličkou. Zadní stranou nože nahoru rýhami naznačte šest trojúhelníků a uprostřed každého vytvořte několik malých zářezů. Vršek potřete zbytkem žloutku a poté posypte odloženou 1 lžičkou cukru.

  • KROK 3

    Pomocí pečicího papíru přemístěte na horký plech v troubě. Pečte 25–30 minut dozlatova. Nechte 10 minut chladnout a poté nakrájejte na trojúhelníky podle vyznačených rýh.

reklama
reklama
reklama
reklama