
Jednoduché borůvkové koláčky
Tyto koláčky jsou snadné jako facka. Stačí jen umíchat těsto, přidat borůvky, z vyváleného těsta vytvořit osm koláčků a dát péct. Jednoduché, že? Nejlépe si borůvkové koláče vychutnáte ještě teplé, ale při troše sebezapření vám v uzavíratelné nádobě vydrží až tři dny.
- 370 g mouka pšeničná hladká+ extra na posypání
- 1 lžička kypřicí prášek do pečiva
- 40 g třtinový cukr
- 1 citronová kůraz 1 citronu
- 80 g máslochlazené a nakrájené
- 300 g borůvky
- 100 ml smetana ke šlehání
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 3 ks velká vejcez toho 1 na potření
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal329
- tuky13g
- nasycené7g
- sacharidy44g
- cukry9g
- vláknina2g
- proteín8g
- sůl0.6g
Postup přípravy
krok 1
Troubu rozehřejte na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem. Na koláčky smíchejte ve velké míse mouku, prášek do pečiva, cukr a citronovou kůru a promíchejte. Přidejte máslo a prsty vytvořte žmolenku, která může mít i větší hrudky. Přidejte borůvky a opět promíchejte.
krok 2
V hrnečku smíchejte smetanu, vanilku a vejce a vlijte do směsi. Pomocí příborového nože míchejte, dokud směs nezačne tvořit těsto. Vyklopte na pracovní plochu a rukama jemně hněťte, dokud se těsto nespojí. Pracovní plochu lehce pomoučněte a těsto rozválejte na placku o tloušťce asi 2,5 cm. Ostrým nožem ho nakrájejte na osm trojúhelníků.
krok 3
Koláčky přendejte na připravený plech. Rozklepněte zbývající vejce a poté s ním lehce potřete vršek každého koláčku. Pečte v troubě asi 20-25 minut nebo do tmavě zlatohnědé. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 3 dny.