reklama

Suroviny

  • 450g jahody
  • 2 balzamikový ocet

Na bílkový základ

  • 3 bílky
  • 25g krupicový cukr
  • 1 růžová voda
  • 150ml smetana ke šlehání

Na pâté à bombe

  • 180g krupicový cukr
  • 6 žloutky

Postup přípravy

  • KROK 1

    Připravte pâté à bombe. Cukr rozpusťte ve středním hrnci se 120 ml vroucí vody. Když se cukr rozpustí, přiveďte sirup k varu a vložte do něj cukrářský teploměr. Mezitím vyšlehejte žloutky elektrickým šlehačem do krémové konzistence. Když cukrový sirup dosáhne teploty 120 °C, ihned jej stáhněte z ohně. Nechte šlehač běžet, přilévejte sirup na žloutky a šlehejte na plné obrátky 3-5 minut, dokud nevznikne pevná žlutá pěna. Vyjměte a za občasného šlehání nechte vychladnout. Rozdělte na 3 porce. 1 porci použijte na pěnu, zbytek vychlaďte a spotřebujte do 2 dnů nebo zmrazte v samostatných porcích až na 2 měsíce. Chcete-li použít zmrazenou směs, rozmrazujte ji 10-15 minut a poté ji lehce vyšlehejte do změknutí.

  • KROK 2

    Odložte stranou asi 6 pěkných jahod na ozdobu. Zbytek jahod nakrájejte na kousky velké asi 1-2 cm a promíchejte s octem. Nechte 20 min marinovat. Pak do každé ze 6 sklenic nalijte 1-2 polévkové lžíce jahod s octem.

  • KROK 3

    Připravte bílkový základ. Ujistěte se, že mísa robotu a šlehací nástavec jsou čisté a odmaštěné. Bílky šlehejte, až se vytvoří pevné špičky, a poté přidejte 1/3 cukru a asi 30 sekund šlehejte. Pak přidejte další 1/3 cukru a dobře zašlehejte a nakonec i poslední 1/3. Šlehejte až bude sníh lesklý. Vmíchejte růžovou vodu a 1 porci pâté à bombe. Smetanu vyšlehejte do polotuha a opatrně ji vmíchejte ke směsi spolu se zbylými nakrájenými jahodami.

  • KROK 4

    Pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce rozdělte do sklenic, ozdobte odloženými jahodami a nechte vychladit v lednici.

reklama
reklama
reklama
reklama