
Italský citronový dort
Vyzkoušejte náš italský citronový dort s mandlovou moukou a polentou. Tento lehký dort je opravdu lákavý a bude se líbit všem.
- 250 g máslazměklého, plus extra na vymazání formy
- 250 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 100 g polenty
- 250 g mletých mandlí
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 3  velké citronynastrouhaná kůra
-   crème fraîchena podávání
SIRUP
- 1 velký citron
- 3 lžíce krupicového cukru
Nutriční hodnoty: na porci
- kcal552
- tuky39.9g
- nasycené16.2g
- sacharidy38.5g
- cukry35.8g
- vláknina0.3g
- proteín9.7g
- sůl0.7g
Postup přípravy
- krok 1- Předehřejte troubu na 160 °C/ventilátor 140 °C/plyn 3. Vymažte a vyložte dortovou formu o průměru 23 cm s odnímatelným dnem. 
- krok 2- Použijte elektrický šlehač a máslo s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce jedno po druhém a mezi každým dobře promíchejte. Přimíchejte polentu, mleté mandle a kypřicí prášek do pečiva, poté vmíchejte citronovou kůru a šťávu. Nalijte do formy a uhlaďte povrch. 
- krok 3- Pečte asi 50 minut až 1 hodinu, dokud dort není na povrchu zlatý (po 30 minutách zakryjte vrch volně alobalem, aby se příliš nezbarvil). Po vyndání z trouby nechte vychladnout ve formě. 
- krok 4- Na sirup oloupejte tenké proužky kůry z jednoho citronu, odstraňte jakýkoliv bílý povrch a nakrájejte kůru na tenké proužky. Vymačkejte šťávu z citronu a dejte ji do malého hrnce s cukrem a 3 lžícemi vody. Zahřívejte pomalu, dokud se cukr nerozpustí, potom vařte 1 minutu. Přidejte nakrájenou kůru a nechte vychladnout. 
- krok 5- Koláč vyjměte z formy, nechte zcela vychladnout a servíruje s kopečkem crème fraîche. 

