reklama

Suroviny

  • 150 ml smetana ke šlehání
  • 2 lžíce moučkový cukr
  • 12 ks jahody, 4 celé, zbytek nakrájených
  • 4 ks nektarinky, nakrájené na malé kousky
  • 4 kopečky vanilková zmrzlina
  • 4 kopečky sorbetu z lesního ovoce

Na griliáš z makadamových ořechů

  • slunečnicový olej, na vymazání plechu
  • 50 g krupicový cukr
  • 50 g makadamové ořechy, lehce opražené

Na jahodovou omáčku

  • 350 g jahody odstopkované
  • 1 lžíce moučkový cukr

Postup přípravy

  • KROK 1

    Udělejte griliáš: plech na pečení vytřete olejem a dejte stranou. Jemně zahřejte krupicový cukr na malé nepřilnavé pánvi a počkejte, dokud se nerozpustí. Přidejte ořechy a promíchejte. Když cukr zkaramelizuje a ořechy jsou obalené, nalijte směs na plech, rozprostřete stěrkou a nechte úplně vychladnout. Griliáš nalámejte na kousky a poté nahrubo rozdrťte v hmoždíři nebo v kuchyňském robotu. Griláš můžete připravit až týden dopředu. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

  • KROK 2

    Na omáčku rozmixujte jahody v kuchyňském robotu dohladka. Přepasírujte přes síto do mísy a poté vmíchejte moučkový cukr. Dejte stranou.

  • KROK 3

    Připravte poháry. Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem dotuha. Do vysoké sklenice navrstvěte nakrájené ovoce, griliáš, zmrzlinu, sorbet a omáčku, zakončete porcí šlehačky, griliášem a celými jahodami.

reklama
reklama
reklama
reklama