reklama

Suroviny

  • 140 g sušenky (typu digestive nebo máslové), hrubě rozdrcené
  • 75 g máslo, rozpuštěné

Na náplň

  • 300 g slazené kondenzované mléko
  • 200 g krémového smetanového sýra, např. Philadelphia
  • 150 g smetana ke šlehání
  • 3 ks limeta, kůra nastrouhaná najemno ze všech 3, šťáva vymačkaná ze 2 (cca 3 lžíce štávy)

Na brusinkový kompot

  • 200 g čerstvé nebo mražené brusinky
  • 100 g krupicový cukr
  • 1 lžíce kukuřičný škrob

Postup přípravy

  • KROK 1

    Formu na chlebíček vyložte velkým kusem alobalu. Dobře zatlačte na dno a boky formy a nechte okraje dostatečně přečnívat. Sušenky vložte do pevného sáčku a válečkem rozdrťte na drobky. Smíchejte s rozpuštěným máslem a vzniklou drobenku vsypte do připravené formy – dobře přitlačte na dno, aby vznikla rovnoměrná vrstva. Během přípravy náplně formu se sušenkovým základem uložte do lednice.

  • KROK 2

    Elektrickým šlehačem na střední stupeň šlehejte kondenzované mléko, krémový sýr a smetanu do hladka a do zhoustnutí – to bude trvat asi 2 minuty. Přidejte nastrouhanou limetovou kůru a šťávu a pomalu šlehejte dál, dokud náplň nezačne tvořit měkké špičky.

  • KROK 3

    Limetovou náplň nalijte na sušenkový základ. Lehce přikryjte přečnívajícím alobalem a pevně utěsněte, aby se dovnitř dostalo co nejméně vzduchu. Zabalte ještě do druhé vrstvy alobalu, vložte do velkého mrazicího sáčku a zmrazte přes noc. Takto cheesecake v mrazáku vydrží až 3 měsíce.

  • KROK 4

    Na přípravu brusinkového kompotu dejte brusinky, cukr a 150 ml studené vody do hrnce a přiveďte k varu. Vařte 5 minut za občasného míchání, dokud brusinky nezměknou, ale stále drží tvar. Rozmíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi studené vody do hladka a poté vmíchejte do ovoce. Vařte další 2 minuty za stálého míchání. Nechte vychladnout, poté k povrchu přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup a vychlaďte. V této fázi lze také zmrazit.

  • KROK 5

    Zmrazený cheesecake vyklopte na talíř nebo prkénko a nechte 30 minut povolit, poté opatrně sloupněte alobal. Brusinkový kompot jemně prohřejte a podávejte s nakrájeným semifreddem.

reklama
reklama
reklama
reklama