reklama

Suroviny

  • 115 g nesolené máslo, nakrájené na kostky a vychlazené, plus navíc na vymazání formy
  • 225 g samokypřicí mouka, prosátá
  • 2 lžičky mletá skořice
  • 115 g hnědý cukr, světlý
  • 1 ks velké vejce
  • 6 až 8 lžic mléko
  • 225 g jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
  • 100 g rozinky sultánky
  • 2 lžíce třtinový cukr Demerara (volitelné)

Postup přípravy

  • KROK 1

    Troubu rozehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

  • KROK 2

    Ve velké míse smíchejte mouku a skořici. Přidejte máslo a pomocí prstů vypracujte těsto, které připomíná jemnou drobenku. Poté přimíchejte světlý hnědý cukr. Následně do těsta rozklepněte vejce a 6 až 8 lžic mléka – mléko přidávejte postupně, dokud nevznikne hladké, husté těsto.

  • KROK 3

    Přidejte jablka, rozinky a promíchejte. Těsto přesuňte do připravené formy a opatrně ho uhlaďte. Posypte cukrem demerara (pokud ho používáte) a pečte 30 až 40 minut dozlatova a dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.

  • KROK 4

    Nechte dort 15 minut vychladnout ve formě a poté ho opatrně vyklopte na drátěnou mřížku, aby mohl dále chladnout. Nejlépe však chutná podávaný ještě lehce teplý a přelitý anglickým vaječným krémem custard nebo pudinkem.

reklama
reklama
reklama
reklama