![Dorsetský jablečný koláč Dorsetský jablečný koláč](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/53/2024/01/300120241706622499.jpeg?quality=90&resize=556,505)
Dorsetský jablečný koláč
- Příprava a čas vaření
- Příprava
- Vaření
- Snadné
- 8 porcí
Suroviny
- 115 g nesolené máslo, nakrájené na kostky a vychlazené, plus navíc na vymazání formy
- 225 g samokypřicí mouka, prosátá
- 2 lžičky mletá skořice
- 115 g hnědý cukr, světlý
- 1 ks velké vejce
- 6 až 8 lžic mléko
- 225 g jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky
- 100 g rozinky sultánky
- 2 lžíce třtinový cukr Demerara (volitelné)
Postup přípravy
- KROK 1
Troubu rozehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
- KROK 2
Ve velké míse smíchejte mouku a skořici. Přidejte máslo a pomocí prstů vypracujte těsto, které připomíná jemnou drobenku. Poté přimíchejte světlý hnědý cukr. Následně do těsta rozklepněte vejce a 6 až 8 lžic mléka – mléko přidávejte postupně, dokud nevznikne hladké, husté těsto.
- KROK 3
Přidejte jablka, rozinky a promíchejte. Těsto přesuňte do připravené formy a opatrně ho uhlaďte. Posypte cukrem demerara (pokud ho používáte) a pečte 30 až 40 minut dozlatova a dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
- KROK 4
Nechte dort 15 minut vychladnout ve formě a poté ho opatrně vyklopte na drátěnou mřížku, aby mohl dále chladnout. Nejlépe však chutná podávaný ještě lehce teplý a přelitý anglickým vaječným krémem custard nebo pudinkem.